Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του ξεφλουδίσματος
Από τα νοστιμότερα και πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού, τα ροδάκινα προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πως είναι όμως προτιμότερο να τα τρώμε; Με τη φλούδα ή χωρίς;Η φλούδα των ροδάκινων δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και γενικώς είναι ασφαλής για κατανάλωση, λένε οι ειδικοί.
Γενικά τα ροδάκινα αποτελούν θαυμάσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάπτουν τα κύτταρα. Ευθύνονται επίσης για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.Για να αποκομίσει κανείς τη μέγιστη ποσότητα φυτικών ινών από το ροδάκινό του, πρέπει να το καταναλώσει με τη φλούδα. Και αυτό διότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 3 γρ. φυτικών ινών που συνολικά διαθέτει το φρούτο.
Επιπλέον, η φλούδα του ροδάκινου περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες απ’ όσες η σάρκα του. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά. Το ροδάκινο περιέχει μεταξύ άλλων:
- Καφεϊκό οξύ
- Χλωρογενικό οξύ
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα συστατικά που περιέχουν η φλούδα και ο καρπός των ροδάκινων ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση εναντίον των βλαβών που προκαλεί το οξειδωτικό στρες:Επιπλέον, εκτός από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα συστατικά των ροδάκινων ασκούν και σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.
- Στους νεφρούς
- Στον εγκέφαλο
- Στο ήπαρ
Τα πιθανά μειονεκτήματα
Ένα πιθανό μειονέκτημα όταν τρώμε τη φλούδα τους είναι ότι ενδέχεται να καταναλώσουμε και φυτοφάρμακα. Αυτά συχνά χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες,και συνήθως η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων. Πρέπει να πλένουμε τα ροδάκινα με άφθονο, νερό πριν τα καταναλώσετε.
Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα που έχει η φλούδα τους είναι ότι μπορεί να προκαλέσει πεπτικά ενοχλήματα στους πάσχοντες από:
- Σοβαρή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
- Άλλα πεπτικά προβλήματα
Οι ασθενείς με αυτά τα προβλήματα πρέπει να καταναλώνουν τα φρούτα τους ξεφλουδισμένα.Επομένως, η φλούδα των ροδάκινων είναι εδώδιμη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ασφαλής όταν τα έχετε πλύνει καλά. Εάν, λοιπόν, δεν έχετε ιατρική αιτία, δεν υπάρχει λόγος να τα τρώτε ξεφλουδισμένα.
Είδη Ροδάκινου
Ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα και τη γεύση τους τα ροδάκινα παρουσιάζουν διάφορες ποικιλίες. Έτσι, έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα ροδάκινα με τους κόκκινους καρπούς, γνωστά ως σαγκουίνια, και τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα δηλαδή ροδάκινα με τη λευκή «επιδερμίδα» που έχουν πιο πικρή γεύση από ό,τι τα κανονικά ροδάκινα και διαθέτουν μαλακή και ιδιαίτερα αρωματική σάρκα.Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.
Οφέλη για την υγεία
Βιταμίνες:
Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει
- προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές,
- βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου,
- βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό
- διουρητικό και
- υπακτικό.