Η παρατεταμένη καλοκαιρινή ξηρασία έχει καταστρέψει τις σοδειές και οι αγρότες απελπίζονται βλέποντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους να υποχωρούν.Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά την Επανάσταση, χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια.
Ωστόσο, το προϊόν αυτό, που πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά τραπέζια κινδυνεύει.
Το μεγάλο και πολύ ζεστό καλοκαίρι και η χειρότερη ξηρασία της Ευρώπης τα τελευταία 500 χρόνια προβλέπεται να οδηγήσει στη μικρότερη καλλιέργεια πατάτας εδώ και χρόνια, και κατ΄επέκταση σε αυξήσεις των τιμών για δημοφιλή τρόφιμα όπως οι πατάτες τηγανητές.Σύμφωνα με αναλυτές οι συνθήκες ξηρασίας στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο – τη βορειοδυτική ζώνη που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – θα μπορούσαν να ωθήσουν την παραγωγή της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας είπε ότι οι προοπτικές «έχουν επιδεινωθεί δραματικά».
Ανησυχία για τους καλλιεργητές
Η υπηρεσία παρακολούθησης των καλλιεργειών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα μείωσε τις μηνιαίες προβλέψεις της για την απόδοση της πατάτας κατά 2,5%, αν και οι αναθεωρημένες προοπτικές της αντιστοιχούσαν στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η Γαλλία μπορεί επίσης να πληγεί σκληρά. Οι αποδόσεις εκεί μπορεί να είναι τουλάχιστον 20% κάτω από τον μέσο όρο των 20 ετών, σύμφωνα με την ομάδα γαλλικών παραγωγών UNPT.
Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο τόσο για τις αποδόσεις όσο και για την ποιότητα, με το σχήμα και το χρώμα των κονδύλων να αλλοιώνεταιΣτο χρηματιστήριο EEX, τα πιο ενεργά ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πατάτας, για παράδοση Απριλίου 2023, έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% μέχρι στιγμής φέτος.