Σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ, στο άμεσο μέλλον θα σημειωθούν, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, λιμοί οι οποίοι θα οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της ασιτίας.Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μεγάλη σπατάλη φαγητού, σε χώρες κυρίως του δυτικού κόσμου, η οποία συνέχεια αυξάνεται.Πέρα από την ηθική διάσταση του θέματος, η σπατάλη τροφίμων έχει συνέπειες και για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.Κάτι πρέπει να γίνει με όλη αυτή την κατάσταση.Πρέπει να μειωθεί η σπατάλη των φαγητών και να αξιοποιούνται καλύτερα. Συνήθως όταν ακούμε για σπατάλη, στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα πεταμένων φαγητών να αιωρούνται πάνω από τον κάδο απορριμμάτων ή μισή φρατζόλα που δεν είναι φρέσκια να βρίσκεται πεταμένη στον κάδο της γειτονιάς.
«Το εντυπωσιακό δε είναι», επισημαίνει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital,ότι η σπατάλη αυτή δεν αφορά µόνο στα απορρίμματα των νοικοκυριών,αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα, στα στάδια της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διανομής, της χονδρικής και της λιανικής.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε την υπερκατανάλωση και τη σπάταλη του φαγητού.
1.Προγραμματίζουμε τα ψώνια μας, φτιάχνοντας μια λίστα τροφίμων ώστε να μην κάνουμε υπερβολικές αγορές.
2.Φροντίζουμε να αγοράζουμε τα πιο ευπαθή προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα σε μικρές ποσότητες ώστε να μην αλλοιωθούν ή να χαλάσουν.
3.Μόλις επιστρέψουμε από τις αγορές τροφίμων, τοποθετούμε όσα προϊόντα χρειάζεται στο ψυγείο και όσα θα χρησιμοποιήσουμε άμεσα να είναι ορατά για να μην ξεχαστούν σε κάποιο ντουλάπι και πεταχτούν.
4.Αγοράζουμε τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες και ελέγχουμε προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξης.
5.Αξιοποιούμε με δημιουργικούς τρόπους τα βρώσιμα μέρη τροφίμων που συνήθως πετάμε, όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, χόρτα,καρότα,γινομένες ντομάτες κ.λπ.
6.Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε χυμούς ή για να φτιάξουμε ζωμούς και σάλτσες.
7.Καταψύχουμε μια μερίδα των τροφίμων που αγοράσαμε εάν θεωρήσουμε ότι αγοράσαμε μεγαλύτερη ποσότητα από όση χρειαζόμασταν.
8.Επίσης,μπορούμε να καταψύξουμε μερίδες από το φαγητό που έχουμε μαγειρέψει (π.χ. όσπρια), για να το καταναλώσουμε την επόμενη εβδομάδα.
9.Με κατάλληλη επεξεργασία, παρατείνουμε τη χρήση λαχανικών και φρούτων. Μια πολύ υγιεινή επιλογή είναι η παρασκευή τουρσιών από τα διάφορα λαχανικά ή μαρμελάδων από τα φρούτα.
10.Μοιραζόμαστε φαγητά με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές μας. Όσο πιο πολλά τα άτομα θα μοιραστούν το φαγητό τόσο λιγότερα θα είναι τα απόβλητα.Δεν πετάμε φαγητό.
Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο επιβάλλεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε με προσοχή.