Το χρυσαφένιο του χρώμα και η γλυκιά βελούδινη γεύση του σαγηνεύουν όποιον το γευτεί.
Υλικά:
1 κιλό κολοκύθι κομμένο όπως θέλετε (τετράγωνα, κύβους ή στρογγυλά)
1 1/2 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κ.σ. ξυνό
1 κουταλιά σούπας μέλι
χυμός μισού λεμονιού
2 βανίλιες
1 κ.σ. ασβέστη
Εκτέλεση:
Αφού ετοιμάσουμε τα κολοκύθια τα βάζουμε σε νερό με τον ασβέστη (δύο ώρες περίπου).
Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τουλάχιστον 4-5 φορές.Βάζουμε σε νερό τα κολοκύθια ώστε να πάρουν μία βράση 3 λεπτά μόνο.
Αμέσως σε μια λεκάνη με νερό και το ξυνό τ αφήνουμε για μία ώρα περίπου. Εδώ ένα μικρό μυστικό: βάλτε παγάκια στην λεκάνη με το νερό για να γίνουν τραγανά.
Σε κατσαρόλα βάζουμε για το σιρόπι το νερό και τη ζάχαρη για βράσιμο 10 λεπτά.
Το αφήνουμε 5-6 ώρες να κρυώσει (καλό είναι να ανακατεύετε μερικές φορές).
Άλλη μία βράση 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε το μέλι, τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.
Άλλο ένα μικρό μυστικό: βάλτε τα γυάλινα βαζάκια με τα καπάκια στον φούρνο στους 70 βαθμούς για να ζεσταθούν λίγο. Έτσι τοποθετήστε το γλυκό μετά απο μισή ώρα γυρίζοντας ανάποδα τα βαζάκια. Δεν θα μουχλιάσει και διατηρείται για χρόνια.