Η μπαμπανάτσα, είναι μια παραδοσιακή χορτόπιτα που ετοιμάζεται με ποικιλία χόρτων (όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά) και αντί για ζύμη ή φύλλο χρειάζεται μόνον έναν γρήγορο πηχτό χυλό που στρώνεται κάτω και πάνω από την γέμιση.Την λέμε και “πίτα της τεμπέλας”
Υλικά
πράσα: 3 , κομμένα σε ροδέλες
χόρτα άγρια: 1 ½ κιλό
φέτα σκληρή: 400 γρ
λάδι: 2 φλιτζάνια του τσαγιού
καλαμποκάλευρο: 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
αλάτι: 1 κουταλιά της σούπας
Υλικά για το χυλό
καλαμποκάλευρο: 1 kg
νερό: 1 λίτρο
αλάτι : 1 κουταλιά της σούπας
λίγο πιπέρι
ελαιόλαδο 50 ml
Εκτέλεση
Αφού έχουμε καθαρίσει όλα τα χόρτα που έχουμε επιλέξει,τα πλένουμε τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε με λίγο αλάτι σε σουρωτήρι. Τα στίβουμε και τα βάζουμε σε λεκάνη με όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Σε άλλη λεκάνη βάζουμε το καλαμποκάλευρο , αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό . Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό για να μπορεί να απλωθεί εύκολα με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα χόρτα και τα μυρωδικά με λίγο νερό ,ωσότου μαλακώσουν. Βγάζουμε τα χόρτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φέτα , αλάτι ,πιπέρι ,ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τον μισό χυλό ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού και τον στρώνω με ένα κουτάλι. Απλώνουμε την γέμιση με τα χόρτα επίσης ομοιόμορφα από πάνω και κατόπιν σκεπάζουμε τη μπαμπανάτσα με τον υπόλοιπο χυλό.
Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο. Για τα πρώτα 20 λεπτά την ψήνουμε στους 210°C και κατόπιν στους 190°C. Μόλις κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια.