Οι Κλημεντίνες είναι μια ποικιλία μανταρινιού που χρόνια τώρα απολαμβάνουμε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μικρά, γλυκά και συνήθως χωρίς κουκούτσια. Το όνομά τους προέρχεται από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904), που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία και την έφερε στην Ευρώπη.
Τα μανταρίνια δεν είναι ελληνικά φρούτα, ούτε καν μεσογειακά. Μας ήρθαν από την Κίνα, όπου καλλιεργούνται τουλάχιστον τρεις χιλιάδες χρόνια.
Στην Ελλάδα τα έφερε από τη Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν και καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και στη Χίο. Το μανταρίνι, λοιπόν, μπορεί να άργησε, αλλά πλέον είναι για τα καλά στη διατροφή μας. Και όχι μόνο τα καλοδεχτήκαμε και τα καλλιεργήσαμε αλλά δημιουργήσαμε και την περίφημη χιώτικη ποικιλία τους.
Το μικρό μανταρίνι μπορεί με την πρώτη ματιά να μην εντυπωσιάζει με το αμελητέο μέγεθός του, όμως διαθέτει θρεπτικά συστατικά κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες (Α και C), που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις, το μανταρίνι είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου.
Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μανταρίνι, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντάς την αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Τέλος, το μανταρίνι, καταπολεμά την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα.