Λατινική ονομασία: Apium.Η σελινόριζα είναι διετές βότανο, που ανήκει στο ίδιο γένος με το σέλινο. Η διαφορά τους βασίζεται στο γεγονός ότι από το σέλινο συλλέγουμε τους βλαστούς, αλλά από τη σελινόριζα την διογκωμένη ρίζα. Οι βλαστοί είναι πράσινοι, λεπτοί, με πολλά μικρά φύλλα στις άκρες τους. Η ρίζα ξεκινά λευκή και λεπτή αλλά καθώς τελειώνει ο πρώτος χρόνος ζωής του φυτού παχαίνει και γίνεται καφέ. Τον δεύτερο χρόνο ζωής του φυτού, παράγονται τα άνθη τα οποία είναι μικρά, πράσινα και έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα του σέλινου. Τα άνθη κατόπιν δίνουν τη θέση τους σε πολλούς, μικρούς καφέ σπόρους και το φυτό ξεραίνεται.
Χρειάζεται τοποθεσίες με πλήρη έκθεση στον ήλιο.Χρειάζεται συχνό πότισμα καθώς δεν ανέχεται την ξηρασία.Φροντίζουμε το χώμα να είναι υγρό αλλά να μην κρατάει πάρα πολλά νερά.
Το ιδιαίτερο άρωμα της σελινόριζας οφείλεται στην περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές καρκίνου.
Διατροφική αξία
Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες καθώς και σε πολλές σημαντικές βιταμίνες όπως C, K και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5) και η Β6 αλλά και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος.
Επειδή η σελινόριζα περιέχει πολύ λίγες θερμίδες (μόνο 40-50 θερμίδες στα 100 γραμμάρια βάρους). οπότε είναι ιδανική για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή απλά προσέχουν τη διατροφή τους.
Η σελινόριζα ταιριάζει πολύ με το χοιρινό και, μάλιστα, το χοιρινό με σελινόριζα είναι και δημοφιλές πιάτο για τα γιορτινά τραπέζια και ειδικά τα χριστουγεννιάτικα. Δύο νοστιμότατες συνταγές με σελινόριζα.
Α)Χοιρινό με σελινόριζα αβγολέμονο.Υλικά:
- 1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε μπουκίτσες
- 2 μεγάλες σελινόριζες, καλά καθαρισμένες
- 3 καρότα καθαρισμένα, σε ροδέλες
- 3 πράσα καθαρισμένα, μόνο το άσπρο μέρος τους
- 1 φλιτζάνι άνηθο
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε απαλά τις μπουκίτσες της σπάλας μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνετε μέσα το πράσο κομμένο σε ροδέλες και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
Προσθέτετε δυόμισι νεροπότηρα νερό, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προσθέτετε τη σελινόριζα κομμένη σε μέτρια κομμάτια και τις ροδέλες του καρότου. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20 λεπτά περίπου. Πασπαλίζετε με τον άνηθο και αβγοκόβετε. Σερβίρετε αμέσως.
Β)Πουρές σελινόριζας
Υλικά:
- 2 σελινόριζες μικρές
- 4 πατάτες ιδανικές για βράσιμο
- 2 καρότα
- λίγο γάλα εβαπορέ
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε πρώτα τα λαχανικά κομμένα σε κομμάτια να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
Τα πολτοποιούμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντάς τα για να στεγνώσει ο πουρές.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο με λίγο γάλα και τα ρίχνουμε σταδιακά στον πουρέ, ανάλογα με το πόσο πυκνό ή αραιό τον θέλουμε.
Αλάτι πιπέρι στο τέλος.