Τι είναι το ξύδι
Το ξύδι (ή όξος) είναι το όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση του κρασιού.Το κρασί αφήνεται για κάποιο διάστημα να οξειδωθεί με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αιθανόλη του κρασιού (κοινώς η αλκοόλη) να μετατραπεί σε οξικό οξύ, γι’ αυτό και το ξύδι δεν περιέχει καθόλου αλκοόλ και έχει αυτή τη χαρακτηριστική ξινή γεύση
Αν κοιτάξετε τη συσκευασία ενός ξυδιού θα παρατηρήσετε ότι,έχει ημερομηνία λήξης,αλλά δεν είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα συσκευασμένα τρόφιμα.
Το ξύδι έχει ημερομηνία λήξης για λόγους ποιότητας, ωστόσο εξαιτίας της μεγάλης του οξύτητας το ξύδι δεν θα χαλάσει ποτέ. Απλώς, με την πάροδο του χρόνου, το επίπεδο της οξύτητας πέφτει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η έντασή του.
Αυτό σημαίνει ότι το παλιό ξύδι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, αφού δεν πρόκειται να μας βλάψει, όπως για παράδειγμα ένα ληγμένο γάλα ή ψάρι. Βέβαια με το πέρασμα του χρόνου η ποιότητα και η γεύση του ξυδιού μπορεί να αλλάξει. Αυτό έχει να κάνει και με το είδος του ξυδιού .
Υπάρχουν διάφορα είδη ξυδιού:το ξύδι από κρασί, το βαλσαμικό ξύδι και το ξύδι ρυζιού έχουν διάρκεια ζωής στο ράφι δύο με τρία χρόνια, ενώ το μηλόξυδο διαρκεί για πέντε χρόνια. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη ξυδιού που προέρχονται από καρύδα, από όσπρια, από ρύζι, από ζαχαροκάλαμο, από μπύρα και από άλλα αλκοολούχα ποτά. Οπότε, μην ανησυχείτε, το ξίδι είναι από τα προϊόντα που μπορείτε να φυλάξετε στο ντουλάπι σας για καιρό.
Τι κάνουμε αν το ξύδι είναι θολό;
Όταν το ξύδι γίνεται θολό ή η γεύση του εξαφανίζεται, τότε η οξείδωση έχει αλλάξει σημαντικά την ποιότητα του προϊόντος. Δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει, αλλά σίγουρα έχει χάσει την ποιότητά του και θα έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση.Μπορείτε, σε αυτή την περίπτωση να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πίκλες τα λαχανικά σας, ή ως καθαριστικό.
Θρεπτική αξία ξυδιού
Το ξύδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Περιέχει οξικό οξύ(5-20%), ορισμένους υδατάνθρακες/σάκχαρα και μικρές ποσότητες μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο) ενώ δεν περιέχει καθόλου λιπίδια γεγονός που το καθιστά πολύ φτωχό θερμιδικά. Το απλό ξύδι περιέχει μόλις 3 θερμίδες/κ.σενώ το βαλσάμικο 14 θερμίδες/κ.σ. λόγω των περισσότερων σακχάρων που περιέχει.
Το σημαντικότερο όμως και αυτό που το κάνει πολύ σημαντικό συστατικό για τη διατροφή μας είναι ότι περιέχει αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού από το οξειδωτικό stress, ασκούν αντικαρκινική δράση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.