Τα λεμόνια είναι ένα φρούτο με πάρα πολλές χρήσεις στην κουζίνα: μέσα στο φαγητό, σε σαλάτες, στο αυγολέμονο, σε απλούς χυμούς, σε γλυκά αλλά και σε ποτά. Δεν είναι λίγες οι φορές που γνωστοί και φίλοι μας δίνουν λεμόνια και καθώς τα χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες, δεν προλαβαίνουμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλα πριν χαλάσουν.
Πώς τα αποθηκεύουμε συνήθως; Μόλις τα αγοράσουμε από το μανάβικο ή το σουπερμάρκετ, τα φυλάσσουμε απευθείας μέσα στο ψυγείο μας. Αυτό είναι μέγα λάθος, καθώς μειώνει τη διάρκεια ζωής τους.
Πώς συντηρούνται τα λεμόνια; Εκτός ψυγείου τα λεμόνια μπορούν να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση έως και 1 εβδομάδα.«Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα λεμόνια φρέσκα, συνιστάται να τα διατηρούνται στο ψυγείο — και ακόμα καλύτερα, στο συρτάρι του ψυγείου».Έτσι θα τα τα έχουμε για περισσότερο διάστημα
Τα βάζουμε μέσα σε ένα δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο ή μια σακούλα αποθήκευσης που κλείνει αεροστεγώς. Εννοείται ότι τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός φροντίζουμε να είναι μακριά από τα φρούτα που παράγουν εθυλένιο, όπως οι ντομάτες και οι μπανάνες.Μπορούν να κρατήσουν έτσι για περίπου 1 μήνα μέσα στο ψυγείο.
Το κόλπο με το νερό
Αν θέλετε να τα κρατήσετε πολύ περισσότερο, τότε μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ και να βυθίσετε μέσα όσα χωράει. Το νερό σφίγγει το εξωτερικό τους και τα διατηρεί ζουμερά. Αν αλλάζετε συχνά το νερό και δεν το ξεχνάτε, τα λεμόνια μπορούν έτσι να κρατήσουν μέχρι και 3 μήνες.
Πώς συντηρούμε τα χρησιμοποιημένα λεμόνια;
Πολλές συνταγές απαιτούν λίγο ή μισό λεμόνι. Τι κάνουμε με το υπόλοιπο; Πόσο κρατάει και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κρατήσουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Αφού κοπεί ένα λεμόνι, συντηρείται μόνο στο ψυγείο. Είτε το τυλίγουμε με μια διάφανη μεμβράνη είτε το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Εδώ η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται σε 2-3 μέρες.
Βάλε το χυμό τους στην κατάψυξη
Για να έχουμε λεμόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να στύψουμε τα λεμόνια και να γεμίσουμε παγοκύστες.Όποτε θέλουμε χυμό λεμονιού απλά ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ένα από αυτά τα παγάκια.