Αυτό το Σάββατο τιμάμε την υπό του Χριστού Ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου.
Αν και η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με μαγιά, υπάρχει και η δυνατότητα να την αντικαταστήσετε με λίγο μπέικιν πάουντερ
Υλικά για λαζαράκια χωρίς μαγιά:
½ ποτήρι σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι νερό, χλυαρό
1 ποτήρι ζάχαρη
5 ποτήρια αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Ένα κουταλάκι τριμμένη κανέλα και γαρύφαλλο
Μια πρέζα αλάτι
Μερικά καρφάκια γαρύφαλλο (για τα μάτια)
Για τη γέμιση:
500 γρ. σουσάμι
500 γρ. σταφίδες
500 γρ. καρύδια, αμύγδαλα ή ότι άλλο ξηρό καρπό προτιματε
Εκτέλεση συνταγής:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, μέχρι να λιώσει το μείγμα.
Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, ώστε να γίνει μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε και το αλάτι.
Πλάθουμε μικρά κυκλακια και τοποθετούμε στη μέση λίγα από τα καρύδια, τις σταφίδες και το σουσάμι.
Τυλίγουμε σαν ρολό τη ζύμη, ώστε στο εσωτερικό να βρίσκεται η γέμιση
Πλάθουμε χεράκια με τη ζύμη.Τα βάζουμε χιαστί στο μπροστινό μέρος από τα λαζαράκια.
Επίσης πλάθουμε λεπτά κυκλάκια τα οποία τα βάζουμε πάνω στο κεφάλι.Τέλος, καρφώνουμε 2 γαρύφαλλο για τα μάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 20 λεπτά.
ieidiseis.gr