Όλοι γνωρίζουμε ότι η λεγόμενη μαύρη ζάχαρη δεν είναι στην ουσία μαύρη, αλλά καφέ.
Δεν γνωρίζουμε για ποιόν λόγο δεν την αναφέρουμε ως καφέ (brown sugar), αλλά ως μαύρη, λάθος στη μετάφραση. Είναι ένα από τα πολλά μυστήρια του Έλληνα.
Πολλοί από εμάς προτιμάμε πχ το μαύρο ψωμί αντί του άσπρου, μιας και όντως κάνει περισσότερο καλό στην υγεία μας και στη δίαιτά μας.
Είναι όμως έτσι και στη ζάχαρη;
Αρχικά, η μαύρη ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από την άσπρη. Ενδεικτικά, μία κουταλιά της σούπας περιέχει 60 θερμίδες συγκριτικά με την άσπρη που περιέχει 71 θερμίδες.
Ας δούμε όμως τι είναι στην ουσία η μαύρη ζάχαρη.
Η ζάχαρη παράγεται από το ζαχαροκάλαμο. Κατά την παραγωγή της, είναι καφέ εξαιτίας μιας ουσία που περιέχει που ονομάζεται μελάσα.
Αυτή η ουσία, περιέχει μέσα της θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Η άσπρη ζάχαρη,προκύπτει από μερική επεξεργασία και συγκεκριμένα από αφαίρεση αυτής της ουσίας της μελάσας. Γι’ αυτό κιόλας φεύγει και το καφέ χρώμα και γίνεται άσπρη.
Οπότε είναι λογικό να σκεφτούμε ότι η άσπρη ζάχαρη είναι λιγότερο υγιεινή από τη μαύρη.
Κι όμως, είναι πολύ μικρή η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών της μελάσας που προαναφέραμε, με αποτέλεσμα στην ουσία να μην έχουμε κάποιο ιδιαίτερο κέρδος στην υγεία μας.
Επίσης,αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές η μαύρη ζάχαρη που καταναλώνουμε δεν είναι ακατέργαστη. Είναι όχι μια φορά κατεργασμένη όπως η άσπρη, αλλά δύο.
Για την ακρίβεια, για λόγους καλύτερης εμφάνισης (πιο ομοιόμορφο χρώμα και πιο ομοιόμορφο σχήμα κρυστάλλων), οι "κατασκευαστές", προτιμούν να μετατρέψουν την καφέ ζάχαρη του ζαχαροκάλαμου σε άσπρη, αφαιρώντας τη μελάσα και έπειτα να "ξαναβάλουν" μελάσα σε ποσοστό 5-10% ελεγχόμενα στην άσπρη.
Οπότε είναι μύθος ότι η μαύρη είναι καλύτερη από την "ανθυγιεινή" άσπρη ζάχαρη. Αυτό που θα πρέπει να τηρήσουμε για να κάνουμε καλό στην υγεία μας είναι να μειώσουμε την κατανάλωσή της.
Οι διαφορές στις θερμίδες μεταξύ καστανής και λευκής ζάχαρης είναι ελάχιστες– ενώ, μάλιστα, η μαύρη ζάχαρη θα μπορούσε να περιέχει κάποια παραπάνω θερμιδική αξία από τη λευκή, λόγω της μελάσας που προαναφέρθηκε.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν ότι η αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης στον καφέ με την μαύρη, δεν έχει κάποιο θερμιδικό ή θρεπτικό όφελος για τον καταναλωτή. Ίσα- ίσα, πρόκειται από τους μύθους-παγίδες που κατά καιρούς ακούμε γύρω από τη διατροφή, και εύκολα ο καθένας μας, αν δε γνωρίζει, μπορεί να πέσει μέσα.