Λόγω τον ημερών οι περισσότεροι από μας θα καταναλώσουμε ίσως κάποια πασχαλινά αυγά παραπάνω. Μέχρι πόσα όμως κάνει να φάμε την ημέρα χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας;
Πολλοί αποφεύγουν το αυγό λόγω της υψηλής χοληστερίνης που περιέχει.
Το αυγό αποτελεί μια διαχρονική υπερτροφή, αφού, παρά το μικρό του μέγεθος, συμπυκνώνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες D, Α, Β2 και Β12, αλλά και φυλλικό οξύ, κάλιο και σελήνιο.
Για πολλές δεκαετίες, οι άνθρωποι άκουγαν ότι δεν έπρεπε να καταναλώνουν πάνω από 2-6 ολόκληρα αβγά την εβδομάδα, δηλαδή αυγό μαζί με τον κρόκο του, αφού το ασπράδι είναι ως επί το πλείστον πρωτεΐνες και δεν έχει σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει αυτούς τους περιορισμούς.
Η κατανάλωση αυγών είναι μέρος μιας υγιούς διατροφής, καθώς περιέχουν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, όπως με οποιοδήποτε τρόφιμο, η μέτρηση είναι σημαντική.
Γενικά, η Αμερικανική Ομοσπονδία Διατροφής προτείνει να καταναλώνετε μέχρι έξι αυγά την εβδομάδα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτό σημαίνει περίπου ένα αυγό την ημέρα.
Ωστόσο, η κατανάλωση αυγών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και τον τρόπο ζωής τους. Άτομα με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες ή περιορισμούς πρέπει να συμβουλεύονται τον ειδικό τους διαιτολόγο για να καθορίσουν την κατάλληλη ποσότητα αυγών που θα καταναλώνουν.
Αν σας αρέσουν τα αβγά, καταναλώστε μόνο τα ασπράδια τα οποία δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση, αφού η παραπάνω εκτίμηση αφορά άτομα που είναι υγιή και σχετικά δραστήρια στην καθημερινότητά τους.
φωτό αρχείου