Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα (RA) είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε πόνο και περιορισμό της κινητικότητας.
Είναι μια εκφυλιστική πάθηση που μπορεί να προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις (όπως ισχίο, γόνατο, ώμο κ.α.). Ως άμεσο αποτέλεσμα καταγράφεται, βέβαια, η κακή ποιότητα ζωής.
Αν και δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της λήψης βιταμινών.
Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώνουν τη φλεγμονή, ενώ άλλα μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητες. Συστήνεται η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (όπως σολομός, σαρδέλες και αλεύρι), καθώς και σε υγιεινά λιπαρά οξέα, όπως ελαιόλαδο και καρύδια. Αποφεύγονται συνήθως οι τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τρανς λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες με υψηλή γλυκαιμική φόρτιση, καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι τροφές που περιέχουν τεχνητές πρόσθετες ουσίες.
Η διατροφή και οι βιταμίνες είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη και την ανακούφιση από τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα.
Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας (RA). Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης RA και μεγαλύτερη επιδείνωση της νόσου.
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των μυών και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το πεπτικό σύστημα και στη διατήρηση της υγείας των οστών και των μυών. Επιπλέον, η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων, όπως η RA.
Εκτός από την ηλιακή έκθεση, η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί και από τη διατροφή. Ορισμένες πηγές τροφής πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν τον σολομό, τις σαρδέλες, τα αυγά και το γάλα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατροφή μόνο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνη D. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συνήθως συνιστούν συμπληρώματα βιταμίνης D για να διασφαλιστεί η επάρκεια της βιταμίνης στο σώμα.
Επιπλέον, η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Οι πηγές της βιταμίνης C περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, όπως πορτοκάλια, πράσινα φύλλα, πιπεριές και φράουλες.
Επίσης, η βιταμίνη Ε, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αβοκάντο, τα καρύδια και το σπανάκι, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της φλεγμονώδους αρθρίτιδας.
Τέλος, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή και η λήψη συμπληρωμάτων δεν μπορούν να θεραπεύσουν από μόνες τους την φλεγμονώδη αρθρίτιδα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της.