Τριήμερες εκδηλώσεις «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη- τροφή- υγεία» που ορ-γανώνει η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «ΠΛΟΗΓΟΣ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
«Η κρητική γαστρονομία αποτελεί ένα ισχυρό διαβατήριο που καθιερώνει την Κρήτη, ως έναν τόπο όπου η γεωγραφία συναντιέται με την παράδοση και διασυνδέεται ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετί-ζοντας στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, τις τριήμερες εκδηλώσεις «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη- τροφή- υγεία» που οργανώνει η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «ΠΛΟΗΓΟΣ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους τοπικές παραδόσεις ως βασική συνιστώσα διαμόρφωσης του μοντέλου της κρητικής διατροφής και την ύπαιθρο ως τον θεματοφύλακά της, ο θεσμός του κρητικού διατροφικού πολιτισιμού, υλοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική περιοχή της κρητικής υπαίθρου συμπεριλαμβάνοντας επιμέρους περιφερειακές περιοχές και χωριά. Όραμά του είναι ν’ αποτελέσει παγκρήτιο και διεθνή κοινό τόπο συνάντησης, διαλόγου, δι-κτύωσης, δράσης και ανάδειξης για τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των τοπικών συστημάτων μέσω ετήσιων σταθερών πο-λιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό συνδράμει καθοριστικά η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρων, με τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, με τη λει-τουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, προωθεί τη συνεργασία των παραγωγικών φορέ-ων της Αγροδιατροφής, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων προκειμένου από κοινού, όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «να αναδείξουμε την αξία του Κρητικού Δια-τροφικού Πολιτισμού, να εισάγουμε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που κινητοποιούν τα τοπικά συστήματα, τους φορείς και τους συλλόγους και βεβαίως να προωθήσουμε τη στροφή προς την βιώσιμη και ποιοτική γεωργία».
Με δεδομένη την στρατηγική επιλογή να θέσει σε προτεραιότητα την ανάδειξης της κρητι-κής διατροφής, η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει τη συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης, τα επιμελητήρια, τις ενώσεις των παραγωγών, τους αναπτυξιακούς φορείς, όπως ο Πλοηγός, αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κρήτη, με αιχμή του δόρα-τος τον τομέα του Διατροφικού Πολιτισμού, μέσα από τις τοπικές συνέργειες, οι οποίες προ-σφέρουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Στην αφετηρία των τριήμερων εκδηλώσεων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης συνεχάρη τα στελέχη του Πλοηγού για την άριστη προετοιμασία, τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη της Πανεπιστημιακές Κοινότητας, τους εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Φορέων, τα μέλη τοπικών δικτύων παραγωγών, τονίζοντας πως «η Κρητική διατροφή, είναι μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού».