H Ελλάδα αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αμπελουργικές χώρες στον κόσμο, καθώς και μία από τις πρώτες οινοπαραγωγικές χώρες στην Ευρώπη.
Η ελληνική γη διαθέτει αξιόλογους οινοπαραγωγούς με πάθος, ευρηματικότητα και γνώση, με τα πρώτα στοιχεία της παραγωγής να χρονολογούνται περίπου πριν από 6.500 χρόνια.
Παρόλο που στις μέρες μας παράγονται κρασιά που έχουν ξένες ποικιλίες ή είναι συνδυασμός από Ελληνικές και ξένες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιες βασικές καθαρά Ελληνικές ποικιλίες κρασιών τις οποίες πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.
Αγιωργίτικο – Nεμέα Πελοποννήσου
Βασιλιάς των κόκκινων σταφυλιών στην Πελοπόννησο, το Αγιωργίτικο καλλιεργείται στη Νεμέα. Τα κρασιά αυτά είναι γεμάτα με γεύσεις από γλυκό βατόμουρο, φραγκοστάφυλο και μοσχοκάρυδο,και ομαλές τανίνες. Τα ροζέ κρασιά που παρασκευάζονται με το Αγιωργίτικο βγάζουν στη γεύση καρυκεύματα και ίσως βατόμουρο.
Aσύρτικο – Σαντορίνη
Το Ασσύρτικο είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, με επίκεντρο καλλιέργειας τις Κυκλάδες.Διατηρεί ζωντανά μία μακρά οξύτητα, ιδιαίτερα καθώς ωριμάζει, και δημιουργεί ένα λευκό κρασί με γεύσεις λεμονιού και μια λεπτή επίγευση πίκρας και αλατιού στο φινίρισμα.
Αθήρι
Άλλο ένα λευκό σταφύλι, που βρίσκει κανείς στα νησιά του νότιου Αιγαίου και στη Χαλκιδική, στην ανατολική Μακεδονία. Το κρασί χαρακτηρίζεται από αρώματα μικρής έντασης, εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων.
Ξινόμαυρο – Μακεδονία
Το Ξινόμαυρο είναι η κύρια ποικιλία σταφυλιών της Μακεδονίας, κυρίως στις περιοχές Νάουσα και Αμύνταιο.Έχει μία απίστευτη δυναμική παλαίωσης και παράλληλα πλούσιες τανίνες που πείθουν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη και λάτρη του ερυθρού κρασιού.
Βιδιανό – Κρήτη
Απευθείας από κρητική γη, το βιδιανό αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κρητικά λευκά σταφύλια.Κρασί υψηλόβαθμο, μέτριας οξύτητας, με ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει «βερίκοκο».Αποτελεί μία από τις αγαπημένες επιλογές σε όσους επισκέπτονται το νησί.
Μαλαγουζιά – Μακεδονία
Πρόκειται για την ποικιλία που βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού αμπελώνα.Κινδύνεψε να εξαφανιστεί, ωστόσο από τη δεκαετία του ‘80 και έπειτα επανήλθε δυναμικά. Κατάγεται από Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα από την ορεινή Ναυπακτία, όμως φύεται περισσότερο στη Μακεδονία και βγάζει ως αποτέλεσμα κρασιά με ισορροπημένη οξύτητα και ενδιαφέροντα αρώματα, ενώ διατηρεί μία αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα.
Σαββατιανό
Ποικιλία της Στερεάς Ελλάδας, με επίκεντρο καλλιέργειας την Αττική. Παράγει κρασιά με αρώματα κίτρινων φρούτων και με χαμηλή οξύτητα. Το διασημότερο από όλων, η μοναδική ρετσίνα.
Λημνιό
Το Λημνιό είναι μια αρχαία ποικιλία κόκκινου σταφυλιού από το νησί της Λήμνου.Σήμερα καλλιεργείται όχι μόνο στη Λήμνο, αλλά και στη Χαλκιδική και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παράγει ένα υπέροχο, κόκκινο λαμπερό κρασί, με εξωτική ευωδιά.
Μαυροδάφνη
Η "μαύρη δάφνη" της Ελλάδας είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά. Συνήθως αναμειγνύεται με το σταφύλι της μαύρης κορινθιακής σταφίδας για να παράγει ένα επιτραπέζιο κρασί με ξεχωριστή γεύση σταφίδας και υψηλές τανίνες. Ορισμένοι παραγωγοί το αναμιγνύουν και με άλλες ποικιλίες, παράγοντας πλούσια και γεμάτα ξηρά κόκκινα κρασιά.
Μανδηλάρι – Κρήτη
Σκούρο ερυθρό χρώμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες. Καλή οξύτητα και χαρακτήρας ισχυρών του τανινών. Συμμετέχει στον οίνο ΠΟΠ Αρχάνες και Πεζά Κρήτης σε συνδυασμό με την ποικιλία Κοτσιφάλι.
Βηλάνα – Κρήτη
Είναι η πλέον διαδεδομένη λευκή ποικιλία στην Κρήτη, καθαρά οινοποιήσιμη με καλά αναλυτικά στοιχεία και συμμετέχει στον οίνο ΠΟΠ Πεζά. Λεπτό άρωμα και λεμονάτη, δροσιστική γεύση.
Δαφνί- Κρήτη
Λευκή ποικιλία καλλιεργούμενη στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Ήταν υπό εξαφάνιση αλλά διασώθηκε χάρη στις προσπάθειες συγκεκριμένων τοπικών παραγωγών. Είναι ζωηρό, μέτρια παραγωγικό, ανθεκτικό στην ξηρασία. Το κρασί είναι σχετικά χαμηλού έως μετρίου αλκοολικού τίτλου, μέτριας οξύτητας με άρωμα που θυμίζει αυτό της δάφνης.