Παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν πρόωρη συγκομιδή για να γλιτώσουν την παραγωγή τους- Φόβοι ότι θα υπάρξουν δυσκολίες για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε λάδι.
Είδος πολυτελείας τείνει να καταντήσει το λάδι.
Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευθεί και μέσα σε διάστημα δύο ετών σχεδόν διπλασιάστηκαν, τινάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα.
Η άνοδος των τιμών του ελαιολάδου είναι παγκόσμια και φέτος πλέον φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.
Αυξήθηκαν οι κλοπές σε ελαιόδεντρα και οι περισσότεροι κάνουν πρόωρη συγκομιδή για να γλιτώσουν την παραγωγή τους
Ο Νίκος Παπαχρήστου διευθύνει ένα ελαιοτριβείο και έναν κοντινό ελαιώνα σε μια οικογενειακή επιχείρηση τέταρτης γενιάς.
Ο φόβος των κλεφτών που μπαίνουν με αλυσοπρίονα και κόβουν τα δέντρα τους, τον αναγκάζει να πραγματοποιεί όσο πιο νωρίς την συγκομιδή και κατά συνέπεια να συμβιβάζεται με χαμηλότερες αποδόσεις για να προσπαθήσει να αποφύγει μακροπρόθεσμες ζημιές.
«(Οι ληστές) πάνε στα πολύ φορτωμένα κλαδιά και τα κόβουν. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο μας κλέβουν τον καρπό, αλλά καταστρέφουν και το δέντρο. Το δέντρο, μετά, για να το ξαναφέρουμε σε αυτή τη σειρά που είναι, πρέπει να περάσουν τέσσερα- πέντε χρόνια. Είναι τραγικό αυτό που κάνουν», αναφέρει.
Αυτού του είδους η εγκληματική δράση με τις συμμορίες που χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κόψουν κλαδιά αλλα και ολόκληρα δέντρα σε αφύλακτους ελαιώνες, επιτείνει την αγωνία των καλλιεργητών που ήδη παλεύουν με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: τους θερμούς χειμώνες, τις μεγάλες πλημμύρες και τις έντονες δασικές πυρκαγιές.
φωτό αρχείου