Από την εποχή του Έλληνα φιλόσοφου Κέλσου το κρασί ήταν η απάντηση στις ασθένειες, από την κόπωση και τον πυρετό μέχρι τον βήχα και τη δυσκοιλιότητα. Αλλά παρά τις θεραπευτικές του δυνάμεις, το σταφύλι μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους έναν περίεργο πονοκέφαλο.
Μετά από ένα ή δύο ποτηράκια κυρίως κόκκινου κρασιού όλοι μας μπορεί να έχουμε αισθανθεί έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο.
Η επιστήμη προσπαθεί να διαπιστώσει τον λόγο για τον οποίο το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis (UC Davis) φαίνεται πως έχουν πλησιάσει στην αποκρυπτογράφηση ενός «μυστηρίου πολλών αιώνων».
Οι αμερικανοί ερευνητές επικεντρώθηκαν στα φαινολικά φλαβονοειδή, ενώσεις που προέρχονται από τους σπόρους και τη φλούδα των σταφυλιών και συμβάλλουν στο χρώμα, τη γεύση και την αίσθηση που αφήνει στο στόμα το κόκκινο κρασί. Τα επίπεδα των φλαβονοειδών μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα στα κόκκινα κρασιά από ό,τι στα λευκά, καθιστώντας τα ως πρωταρχικούς υποψήφιους για την πρόκληση άμεσων πονοκεφάλων.
Όταν το συκώτι διασπά ένα συγκεκριμένο συστατικό παράγει μια ουσία που έχει τα ίδια αποτελέσματα με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για να κάνει τους αλκοολικούς να αισθάνονται απαίσια αν πιουν.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 12 διαφορετικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού και διαπίστωσαν ότι η φλαβανόλη που ονομάζεται κερσετίνη, (η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρασί), διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες. Μία από αυτές φαίνεται να συμβάλει στον μηχανισμό του πονοκεφάλου.
«Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερσετίνης και μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ».Το γλυκουρονίδιο της κερσετίνης, αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αναστολή του ενζύμου που μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οξική.
Όταν οι άνθρωποι πίνουν κρασί, η αλκοόλη μεταβολίζεται σε οξικό άλας σε δύο στάδια. Το πρώτο μετατρέπει την αλκοόλη με τη μορφή αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Το δεύτερο μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οξικό άλας.
Αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου. Με το κρίσιμο ένζυμο να καταστέλλεται, η τοξική ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, πιστεύουν οι επιστήμονες. Σε υψηλά επίπεδα, αυτό προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, εξάψεις και εφίδρωση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ευαίσθητα άτομα πίνουν κόκκινο κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κερσετίνης, μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο, ειδικά αν είναι επιρρεπείς σε ημικρανίες. Το γιατί κάποιοι επηρεάζονται περισσότερο από άλλους είναι ασαφές: τα ένζυμά τους μπορεί να μπλοκάρονται ευκολότερα ή μπορεί απλώς να είναι πιο ευαίσθητοι στην τοξική ακεταλδεΰδη.
Φωτό:αρχείου