Η σχέση των καρυκευμάτων με τη γλυκιά αίσθηση των Χριστουγέννων προκύπτει από την παράδοση τους να συνοδεύονται από εορταστικά γλυκίσματα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, και άλλα γλυκά που συνδέονται με τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Οι οικογενειακές συναθροίσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπου οι άνθρωποι τραγουδούν και απολαμβάνουν γλυκίσματα, συνδυάζουν τον ψυχαγωγικό και το γαστρονομικό πολιτισμό.
Έτσι, τα καρυκεύματα δημιουργούν μια γλυκιά, θερμή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ενισχύοντας την αίσθηση της εορταστικής περιόδου και της οικογενειακής ενότητας.
Η γιορτή περνάει στο τραπέζι
Είναι δύσκολο να βρεις χριστουγεννιάτικο πιάτο στο οποίο να μην πρωτοστατούν το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το καρδάμωμο, το γαρίφαλο και η κανέλα.
Tο κάθε βότανο, το κάθε μπαχαρικό… κρύβουν από πίσω το δικό τους μυστήριο.
Καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα
Κανέλα
Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό του δένδρου Cinnamomum verum. Κατά τη διάρκεια των βιβλικών χρόνων, ο Μωυσής είπε ότι το άγιο λάδι του χρίσματος πρέπει να αποτελείται από γλυκιά κανέλα Κεϋλάνης και Κασία (οι δύο κανέλες έχουν διαφορές). Η κανέλα ήταν ένα πολύτιμο καρύκευμα που το έδιναν ως δώρο στους επισκέπτες αξιωματούχους για αιώνες. Σήμερα βρίσκεται σε όλα τα ντουλάπια των μπαχαρικών στην κουζίνα και χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, καθώς και σε διακοσμήσεις για το σπίτι.
Λιβάνι
Το λιβάνι είναι ευρέως γνωστό ως δώρο που δόθηκε από τους Τρεις Βασιλείς, στον Ιησού μόλις γεννήθηκε. Συχνά καίγεται κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών λειτουργιών. Προστίθεται επίσης, στο ιερό λάδι που χρησιμοποιείται στις βαφτίσεις.
Μύρο
Το μύρο χρησιμοποιείται συνήθως ως θυμίαμα στις εκκλησιαστικές τελετές, συχνά κατά τις αργίες. Είναι επίσης ένα από τα δώρα που δόθηκαν στον Ιησού από τους Τρεις Βασιλείς. Κατά τους αρχαίους χρόνους, το μύρο ήταν πολλές φορές πιο πολύτιμο από το Λιβάνι.
Λεβάντα
Η λεβάντα συνδέεται με τις διακοπές των Χριστουγέννων για διάφορους λόγους. Πρώτον, πιστεύεται ότι η Παναγία τύλιξε τα ρούχα του Ιησού με αυτό το αρωματικό βότανο. Δεύτερον, έχει ένα ευνοημένο άρωμα που χρησιμοποιείται για τα αρωματικά δώρα των γυναικών.Είναι ένα δημοφιλές φυτό με χαλαρωτικές ιδιότητες.
Δεντρολίβανο
Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία είχε ακουμπήσει τον μπλε μανδύα της επάνω σε έναν θάμνο. Το επόμενο πρωί ο θάμνος είχε βγάλει όμορφα μπλε άνθη, και έγινε το αγαπημένο μας δεντρολίβανο με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Εκτός από νόστιμο ρόφημα, δίνει γεύση στις πατάτες, το αρνάκι και τη γέμιση για γαλοπούλα και κότα. Επιπλέον, το δεντρολίβανο μπορεί να γίνει ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Γαρίφαλο
Συνδυάζεται καλά με την κανέλα, το μπαχάρι, τη βανίλια, το κόκκινο κρασί, τον βασιλικό, το κρεμμύδι και τις φλούδες εσπεριδοειδών.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε κονιοποιημένη μορφή, χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, από κέικ και μπισκότα μέχρι και σε πιάτα με βάση το κρέας.
Άλλες καλές επιλογές καρυκευμάτων με εκπληκτικές ιδιότητες για την υγεία μας, που ταιριάζουν ιδανικά με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι: κάρδαμο, σαφράν, πιπέρι καγιέν, σπόροι μουστάρδας, κουρκουμάς.
Φωτό:pixabay