Η βασιλόπιτα είναι το παραδοσιακό κέικ που σερβίρεται σε όλα τα σπίτια, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Αφού ετοιμαστεί η βασιλόπιτα, τοποθετείται στην βάση της το φλουρί, το οποίο σε όποιον πέσει θεωρείται το γούρι του για το νέο έτος.
Είναι πολύ σημαντικό να αναμείξετε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο.
Υλικά
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 κουτί φυτίνι μικρό των 400 gr.
8 αυγά
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι και λίγο ξύσμα
μισό φλυτζανάκι κονιάκ
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 κόκκινες φαρίνες
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες και αφράτο.
Ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε, προσθέστε τα αυγά ένα ένα.
Στη συνέχεια προσθέστε το χυμό πορτοκάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού,το γάλα και το κονιάκ. Συνεχίστε το χτύπημα στο μίξερ για να ενσωματώσετε όλα τα υλικά και να δημιουργήσετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ρίξτε το μπέικιν πάουντερ μέσα στις κόκκινες φαρίνες και ανακατέψτε με μία σπάτουλα. Σταδιακά το προσθέτετε στο μείγμα με τα υγρά υλικά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα συστατικά.
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα ομοιόμορφο και αφράτο ζυμάρι.Τέλος μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί στην βάση του κέικ.
Για να ψήσετε το κέικ βασιλόπιτα πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείψτε με βούτυρο τον πάτο και τις εσωτερικές πλευρές ενός ταψιού.
Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο,χαμηλώστε στους 175 βαθμούς και ψήστε για περίπου 50-60 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ελέγξτε αν η βασιλόπιτα είναι έτοιμη βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι ή μία οδοντογλυφίδα. Αν είναι καθαρή όταν τη βγάλετε τότε το κέικ σας είναι έτοιμο.
Πολύ σημαντικό είναι να μην ανοίξετε σε καμία περίπτωση την πόρτα του φούρνου σας, νωρίτερα από 30 λεπτά, ειδάλλως η βασιλόπιτα θα ξεφουσκώσει.
Αφήστε την βασιλόπιτα να κρυώσει (αλλιώς θα σπάσει) και όταν κρυώσει αναποδογυρίστε την σε μια πιατέλα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Με τη ζάχαρη άχνη μπορείτε να κάνετε σχέδια ή να βάλετε καθαρισμένα αμύγδαλα για την χρονολογία.
Καλή επιτυχία και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Άρθρο-Φωτογραφία:Γιάννης Κούτρης- Συνταγή της γιαγιάς