Συχνά οι οικονομικές κρίσεις κρύβουν μεγάλες ευκαιρίες, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι έμποροι.
Η φετινή εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου στα 10 ευρώ το λίτρο, με τους ελαιοπαραγωγούς να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα υψηλότερα τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία κέρδους για τους έλληνες παραγωγούς, και ακόμα καλύτερη για τους εμπόρους.
Η εφημερίδα Fianancial Times προκειμένου να δει από κοντά τι συμβαίνει , έκανε ρεπορτάζ στη Μεσσηνία, καθώς η ελαιοπαραγωγός αυτή περιοχή της Ελλάδας, έχει αποκτήσει τη φήμη παγκοσμίως, ότι παράγει το πλέον εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Για τους Ευρωπαίους ,αλλά και όσους Έλληνες αντιλαμβάνονται τη διαφορά στην κατανάλωση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου , από τα υπόλοιπα σκευάσματα, αυτό αποτελεί το «χρυσό κλειδί » της μεσογειακής διατροφής.
Η φετινή σοδειά, που θεωρείται από τις φτωχότερες των τελευταίων 60 χρόνων, φέρνει στην επιφάνεια τις παθογένειες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Σε μια χώρα που ο καρπός της ελιάς είναι ταυτισμένος με την παράδοση, παραγωγοί, που κατέχουν την τρίτη θέση παγκοσμίως, πουλάνε ακόμη και σήμερα χύμα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίοι το συσκευάζουν πολυτελώς και το πωλούν ως δικό τους στην παγκόσμια αγορά.
Η κλιματική αλλαγή και ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός από το φθινόπωρο έχει μειώσει την παραγωγή ελαιολάδου κατά δύο τρίτα φέτος, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, καθώς ο καρπός της ελιάς είναι αφυδατωμένος.
Η μείωση της παραγωγής παρατηρείται δε τα τελευταία δύο χρόνια ευνοώντας την εκτόξευση της τιμής του τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Να σημειωθεί ότι διπλασιάστηκε η τιμή του τόνου και έφτασε τα 9.000 ευρώ. Σα να μην έφτανε η κλιματική αλλαγή , στη Ρόδο , οι πυρκαγιές κατέκαψαν πάνω από 50.000 ελαιόδεντρα.
Εκτός από την κλιματική αλλαγή όμως, οι αγρότες έχουν έρθει αντιμέτωποι και με φαινόμενα κλοπής της παραγωγής τους, με πολλούς να λαμβάνουν μέτρα για να απωθήσουν τους επίδοξους κλέφτες.
Την χαριστική βολή δίνουν ασυνείδητοι έμποροι, που για να κάνουν πιο προσιτή την τιμή του ελαιολάδου στα ράφια, το νοθεύουν με κακής ποιότητας έλαια αλλοιώνοντας την ποιότητά του αλλά και το ελληνικό brand name.
Συραγώ Χορταριά