Mία υπέροχη συνταγή.Ένα ρολό από χοιρινό λαιμό γεμιστό με Μετσοβόνε και ζαμπόν.Συνοδέψτε το με γλυκοπατάτες για να το απογειώσετε!
Υλικά
Για το αρωματικό βούτυρο
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 κ.σ. δεντρολίβανο
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι
Για τον χοιρινό λαιμό
2 κιλά χοιρινό λαιμό, χωρίς κόκαλο
200 γρ. καπνιστό τυρί, Μετσοβόνε (7 φέτες)
150 γρ. ζαμπόν, (5 φέτες)
αλάτι
Για τις γλυκοπατάτες
1 κιλό γλυκοπατάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Για το αρωματικό βούτυρο
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη μουστάρδα και το μέλι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε στην άκρη.
Για τον χοιρινό λαιμό
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Στρώνουμε στον πάγκο εργασίας αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε από πάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε πάνω τον χοιρινό λαιμό.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι εγκάρσια στη μέση ώστε να το ανοίξουμε για να μπει η γέμιση.
Χαράζουμε το εσωτερικό του κρέατος με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία.
Απλώνουμε το μισό αρωματικό βούτυρο με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια.
Προσθέτουμε από πάνω μία στρώση από τις φέτες του Μετσοβόνε και μία στρώση από τις φέτες του ζαμπόν.
Τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας ώστε να κλείσουμε μέσα τη γέμιση και πασπαλίζουμε με αλάτι.
Τοποθετούμε το ρολό με τη μεγάλη του πλευρά να βρίσκεται παράλληλα με τη μεγάλη πλευρά της λαδόκολλας.
Αλείφουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε το κρέας πρώτα με τη λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με σχάρα με την ένωση προς τα πάνω και ψήνουμε για 3 ώρες. (Στις 3 ώρες φροντίζουμε να έχουμε προετοιμάσει τις γλυκοπατάτες για να τις ψήσουμε στον φούρνο παράλληλα με το κρέας.)
Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 190°C, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Για τις γλυκοπατάτες
Αφήνουμε τη φλούδα στις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε wedges ,και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε μαζί με το κρέας για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια, το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε με τις γλυκοπατάτες.