Το ξύλο κοπής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα, αλλά χρειάζεται ειδική φροντίδα για να παραμένει καθαρό και υγιές. Σε αντίθεση με τις πλαστικές σανίδες κοπής που μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, το ξύλο κοπής δύσκολα καθαρίζεται με αποτέλεσμα να μένουν λεκέδες και οσμές επάνω του. Πολύχρωμα φαγητά αφήνουν πάντα λεκέδες στο ξύλο κοπής και πολλές φορές το τρίψιμο με σαπούνι πιάτων δεν βοηθάει στον αποχρωματισμό
Εδώ είναι μερικοί φυσικοί τρόποι για τον καθαρισμό του ξύλινου κοπτικού σας:
Λεμόνι και Αλάτι:
Ανακατέψτε αλάτι με τον χυμό ενός λεμονιού.
Απλώστε το μείγμα στο ξύλο κοπής και αφήστε το για 5-10 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι για να τρίψετε απαλά.
Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά.
Μείγμα Ξύδι και Νερό:
Ανακατέψτε ισάριθμα ξύδι και νερό.
Εφαρμόστε το μείγμα στο ξύλο και αφήστε το για 5-10 λεπτά.
Καθαρίστε με μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι.
Ξεπλύνετε και στεγνώστε.
Εφαρμογή Ελαίου:
Εφαρμόστε φυσικό ξύλινο λάδι (όπως λάδι μπαμπού ή λάδι ελιάς) σε όλη την επιφάνεια του ξύλου.
Αφήστε το να απορροφηθεί για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
Σκουπίστε τυχόν υπολείμματα.
Μείγμα Μπέικινγκ Σόδας και Νερού:
Ανακατέψτε μπέικινγκ σόδα με νερό, δημιουργώντας μια πάστα.
Τρίψτε απαλά το ξύλο με την πάστα.
Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε.
Αναπτύξτε τον καθαρισμό του ξύλου σας σε ρουτίνα, καθώς αυτό μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του και να διατηρήσει την υγιεινή στην κουζίνα σας.