Καθώς η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, οι νηστίσιμοι σαρακοστιανοί μεζέδες κατέχουν το κεντρικό ρόλο στο τραπέζι.Είναι μάλλον γνωστό πως το τραπέζι δεν φημίζεται για τα διαιτητικά του πιάτα.Αν και με βάση την ορθοδοξία η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας, στο τραπέζι υπάρχει συνήθως ένα πλουσιοπάροχο γεύμα.
Στη λίστα των δημοφιλών σαρακοστιανών εδεσμάτων που σερβίρονται την Καθαρά Δευτέρα, περιλαμβάνονται η ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά, η λαγάνα, ο χαλβάς, ενώ δεν λείπουν οι τηγανητές πατάτες, τα όσπρια, τα ντολμαδάκια, οι ελιές, τα τουρσί, τα λαχανικά και οι κεφτέδες λαχανικών. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα ξεχωρίζουν για την υψηλή θρεπτική τους αξία και τα οφέλη τους για την υγεία.
Η πιθανή υπερβολή στις ποσότητες κατανάλωσης και του συνδυασμού των τροφίμων που καταναλώνονται, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Επιπλέον, μια ανεύθυνη επιλογή τροφίμων, όπως τα θαλασσινά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως τροφική δηλητηρίαση, δυσπεψία, φουσκώματα, γαστρεντερίτιδα λόγω της μεγάλης ποσότητας
Λαγάνα, θαλασσινά, χαλβάς, ταραμάς και όλα τα κλασικά συνοδευτικά είναι μερικά από τα κλασικά φαγητά που θα έχει κάθε ελληνικό τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα.
Για να απολαύσετε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με ασφάλεια και χωρίς ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως φουσκώματα, αύξηση βάρους και ενοχές, ακολουθήστε τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες και συμβουλές.
Τι να φάω την Καθαρά Δευτέρα και τι να προσέξω;
1.Την Καθαρά Δευτέρα μπορείτε να καταναλώσετε άφθονα φρούτα, είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα, είτε με τη μορφή φυσικού χυμού ή smoothie, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
2.Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Τα λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο της ποσότητας του γεύματος.
3.Γεμίστε το πιάτο σας μία φορά με όσα εδέσματα θέλετε να γευτείτε και αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Έτσι θα ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που θα καταναλώσετε.
4.Φροντίστε τα κύρια γεύματά σας να περιέχουν άφθονα λαχανικά ωμά, βραστά, τουρσιά ή ψητά. Την «τιμητική» τους στη νηστεία της Καθαρά Δευτέρας έχουν επίσης τα λαδερά φαγητά.
5.Επιλέξτε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος και αποφύγετε το τηγάνισμα. Προτιμήστε θαλασσινά, πατάτες και λαχανικά ψητά, βραστά ή αχνιστά.
6. Άλλη επιλογή ως κύριο γεύμα μπορείτε να διαλέξετε και κάποιο μαλάκιο, όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, καλύτερα ψητό, που έχει όλη τη γεύση αλλά λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα τηγανητά.Προσοχή όμως στην κατανάλωση των θαλασσινών.Αν είναι κατεψυγμένα, πρέπει να προσέξετε τη συσκευασία τους (ημερομηνία λήξης, να μην είναι ανοιγμένη κ.λπ.). Αν αγοράσετε φρέσκα, θα πρέπει να προσέξετε τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα την οσμή τους.
7.Η λαγάνα: το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας.Καταναλώστε την με σύνεση, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε ψωμί.Αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρωταγωνιστές του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, ίσως γιατί κάνει μόνο μία φορά το χρόνο την εμφάνισή της. Η διαφορά με το κλασικό ψωμί είναι πως δε διαθέτει προζύμι και είναι επομένως πιο «πλακουτσωτή».
8.Όσο αφορά στο χαλβά.Ο ταχινένιος χαλβάς έχει την τιμητική του την Καθαρά Δευτέρα. Φάτε με μέτρο, γιατί πέρα από καλή γεύση έχει και αρκετές θερμίδες. Προτιμήστε τους απλούς χαλβάδες με γεύση βανίλιας ή κακάο και ψάξτε αυτούς που έχουμε χαμηλότερη περιεκτικότητα ή και καθόλου ζάχαρη.
9.Προσέξτε και την ταραμοσαλάτα.Είναι τρόφιμο που έχει υψηλή διατροφική αξία, αλλά και πολλές θερμίδες.Αρκεστείτε σε μία με δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 100-200 θερμίδες). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται λόγω αλατιού, στα άτομα που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Προτιμάμε να αγοράσουμε λευκό ταραμά που είναι ποιοτικά ανώτερος από τον ροζ και χωρίς χρωστικές ουσίες.
10.Όσον αφορά το γλυκό της ημέρας, την τιμητική του έχει ο χαλβάς, ο οποίος είναι φτιαγμένος από σιμιγδάλι καθώς περιέχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.
Αν ο καιρός μας το επιτρέψει ας φροντίσουμε να απολαύσουμε την ημέρα με ένα περίπατο στη φύση και το πέταγμα του παραδοσιακού χαρταετού. Με αυτό το τρόπο, θα καταφέρουμε να κάψουμε αρκετές θερμίδες που καταναλώσαμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.