«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, ένας τενεκές λάδι (δεκαεπτά κιλών) κοστίζει περίπου 170 ευρώ – 200 ευρώ, ενώ, πέρυσι η τιμή του κυμαινόταν στα 75 ευρώ – 90 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 10 ευρώ – 12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5 ευρώ – 17 ευρώ / κιλό. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καταναλωτές το χρησιμοποιούν με το… σταγονόμετρο για τη διατροφή τους. Παράλληλα, αναγκάζονται να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ, δεν λείπουν και εκείνοι που αναμειγνύουν τα είδη λαδιού, προκειμένου να κάνουν οικονομία.
Μείωση της παραγωγής
Οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.