Χρυσάφι πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια το λάδι, η τιμή του οποίου μέσα σε τρία χρόνια πήγε από τα 4, στα 14 ευρώ! Ανάχωμα στην ακρίβεια επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με το καλάθι του Πάσχα και του νονού.
«Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων, «πράσινος χρυσός», είδος πολυτέλειας… Τον ατελείωτο έχουν οι ταμπέλες ώστε να περιγραφεί η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ελαιολάδου, τα τελευταία χρόνια. Οι καταναλωτές έχουν απαυδήσει με το συνεχές ανοδικό «ράλι» στις τιμές, ενώ, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν πως κάθε πέρυσι και… καλύτερα.
Συγκεκριμένα, ένα λίτρο ελαιόλαδο πωλείται εφέτος έως και 14,30 ευρώ, με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φθάνει μέχρι τα 22,60 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.
Πριν από δύο χρόνια, κανείς το έβρισκε με 8,50 ευρώ το λίτρο και το 2020, δέκα ευρώ φθηνότερα, δηλαδή 4,12 ευρώ. Στη χώρα μας, συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης του πληθωρισμού τροφίμων, με το λάδι να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, «αγγίζοντας» αύξηση έως και 67% μέσα σε έναν χρόνο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 10 ευρώ – 12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5 ευρώ – 17 ευρώ / κιλό. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καταναλωτές το χρησιμοποιούν με το… σταγονόμετρο για τη διατροφή τους. Παράλληλα, αναγκάζονται να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ, δεν λείπουν και εκείνοι που αναμειγνύουν τα είδη λαδιού, προκειμένου να κάνουν οικονομία.
φωτό:αρχείου