Υψηλή αναμένεται η κίνηση στα νησιά για τον εορτασμό του Πάσχα, όπως κάθε χρόνο.
Για μία ακόμη φορά, όμως, οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως και διασωστών του ΕΚΑΒ δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες. Η αδυναμία στελέχωσης των δομών Υγείας νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών προκαλεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές φορές αδιέξοδο που αντιμετωπίζεται με συνεχείς μετακινήσεις.
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Ξεκινάει η τουριστική σεζόν και για μία ακόμη φορά τα νησιά δεν έχουν επαρκές υγειονομικό προσωπικό», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο ίδιος παραδέχεται πως γίνονται προκηρύξεις θέσεων, ωστόσο καταλήγουν άγονες. Ο λόγος; «Οι μισθοί δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης», εξηγεί. Ενδεικτικά, ένας νέος γιατρός, σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνει περίπου 1.850 ευρώ τον μήνα, ενώ νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ αρκετά κάτω από 1.000 ευρώ.
Τα κίνητρα που δίνει το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία δύο καλοκαίρια προκειμένου να καλυφθούν κάποιες θέσεις αφορούν μόνο στο προσωπικό που μετακινείται από άλλη περιοχή. Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι υπάρχει δυσκολία εύρεσης καταλυμάτων με τους τοπικούς φορείς να μην κινητοποιούνται ικανοποιητικά.
Υπό τα παραπάνω, λίγα 24ωρα πριν το Πάσχα και ενώ οι εκδρομείς έχουν αρχίσει να φτάνουν στα αγαπημένα τους νησιά, από τα τοπικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δίνει ορισμένα παραδείγματα: Τα Κύθηρα δεν έχουν καθόλου αναισθησιολόγο, συνεπώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διασωλήνωση εφόσον απαιτηθεί. Η Κως, ένα μεγάλο νησί που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες δε διαθέτει παθολόγους στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, χωρίς παθολόγο, μικροβιολόγο και ακτινολόγο είναι το νοσοκομείο Σαντορίνης, ενώ στη Νάξο δε λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Στην Τήνο μία παιδίατρος βλέπει και παθολογικά περιστατικά και στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπάρχει, εκτός της παιδιάτρου, μικροβιολόγος και οδοντίατρος.
Δυσκολία για επαρκή στελέχωση παρατηρείται και στο ΕΚΑΒ, καθώς οι μισθοί θεωρούνται από τους διασώστες πολύ χαμηλοί για τη δουλειά που καλούνται να προσφέρουν. Όλοι οι πολίτες θυμούνται ότι πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά καθυστερημένων διακομιδών σε νησιά ή διακομιδών με άλλα μέσα, πλην ασθενοφόρων. Ένα εξ αυτών στην Κω, όπου μια γυναίκα 63 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό.
Για την αντιμετώπιση αυξανόμενων αναγκών το καλοκαίρι θα γίνουν και πάλι μετακινήσεις, όπως επίσης θα συνεχίσουν σε περιοχές χωρίς τομείς ΕΚΑΒ να απασχολούνται ως οδηγοί ασθενοφόρων μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά για το Πάσχα δεν υπάρχει κάποιο έκτακτο σχέδιο σε επίπεδο ασθενοφόρων. Αναμένεται να λειτουργούν, βέβαια, τομείς μόνιμων δίκυκλων του ΕΚΑΒ σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο. Για το καλοκαίρι σχεδιάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία των μηχανών του ΕΚΑΒ σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Πριν λίγες ημέρες και με γνώμονα την ενίσχυση του προσωπικού των υγειονομικών δομών όλης της χώρας, υπογράφηκε η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού, εκ των οποίων οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας.
«Όπως έχουμε ήδη προαναγγείλει, το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σήμερα η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού, εκ των οποίων οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας.
Η ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και για αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με νέες προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την απόφαση για έκδοση προκήρυξης.