Το όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της λατινικής ονομασίας melongena. Με αλλαγή του «g» σε «z» προέκυψε στα ιταλικά η λέξη «melanzana» και στα ελληνικά πέρασε ως «μελιτζάνα».
Η μελιτζάνα έχει αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε ανθοκυανίνες (στη φλούδα), που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, και βιταμίνη B6.
Υλικά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες και ξεπικρισμένες
200 γρ. ξινομυζήθρα ή κοπανιστή
Χωριάτικο ψωμί
Ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
Σγουρό μαρούλι
Ψιλοκομμένος μαϊντανό
Εκτέλεση
1. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, ούτε πολύ χοντρές ούτε πολύ λεπτές, και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
2. Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει.
3. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες.
4. Βγάζουμε τις φέτες ψωμιού από τον φούρνο και τρίβουμε την επιφάνειά τους με τη σκελίδα σκόρδου. Στη συνέχεια τις αλείφουμε με το τυρί και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.
5.Τοποθετούμε από ένα φύλλο μαρουλιού σε κάθε ψωμί και από πάνω μία ροδέλα μελιτζάνας. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και σερβίρουμε.