Ο κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ωστόσο, ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο τα ανθυγιεινά σνακ μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό:
Υπέρβαρα άτομα και παχυσαρκία: Η κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλάτι, και ζάχαρη σνακ, όπως αλμυρά και γλυκά, μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση, όλα από τα οποία μπορεί να συνδέονται με τον εγκεφαλικό.
Υπερβολικό αλάτι: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Υποθέσεις: Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν συχνή κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ, μπορεί να σχετίζονται με άλλες υποθέσεις, όπως η υπερχοληστερολαιμία και η διαβήτης, που επίσης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.
Συναισθηματικό άγχος: Καταναλώνοντας ανθυγιεινά σνακ ως απάντηση σε συναισθηματικό άγχος ή άλλες συναισθηματικές καταστάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και απώλεια του ελέγχου του σωματικού βάρους.
Οι ενήλικες που τσιμπολογούν κέικ, σοκολάτα και πατατάκια πριν τον ύπνο θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους ακόμα και εάν ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή συνολικά.
Εν γένει, η υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει ισορροπημένες ποσότητες από όλα τα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντική για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού. Εάν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας, συνιστάται να επιλέγετε υγιεινές διατροφικές επιλογές και να περιορίζετε την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ.
Ερευνητές του King's College του Λονδίνου περιγράφουν τις συνήθειες κατανάλωσης σνακ 854 ατόμων. Όπως διαπιστώνουν, οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν αντιστοιχούν την υγιεινή ποιότητα των γευμάτων με τα σνακ, και το αντίστροφο.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής μας προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη σνακ στα άτομα που τσιμπολογούν, δηλαδή το 95% της ομάδας, ήταν 2,28 σνακ την ημέρα, με το 29% των ατόμων να τρώνε περισσότερα από δύο.
Το 26% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κατανάλωναν υγιεινά κύρια γεύματα, αλλά σνακ κακής ποιότητας. Τα σνακ αυτά, όπως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, συνδέονται με χειρότερους δείκτες υγείας και αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πεινασμένοι. Επίσης, συνδέονται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλές συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου γεύματος.
Η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα δεν είναι ανθυγιεινό, αρκεί τα σνακ να είναι υγιεινά. Όσοι έτρωγαν συχνά σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου σνακ ή καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ.
Η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, είναι ένας απλός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας.Επίσης, τα σνακ καλής ποιότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα.