Η θερμοκρασία στην οποία σκοτώνονται τα βακτήρια στο νερό και τα τρόφιμα εξαρτάται από τον τύπο των βακτηρίων. Ορισμένα βακτήρια είναι πιο ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες από άλλα. Γενικά, όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση του νερού και των τροφίμων.
Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί. Μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο και σε μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων – ακόμα και μέσα στο σώμα μας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι έχουμε 10 φορές περισσότερο βακτηριακά κύτταρα στο σώμα μας από τα ανθρώπινα κύτταρα.
Η θερμοκρασία των 70°C (158°F) και πάνω συνήθως είναι επαρκής για τον θάνατο των περισσότερων βακτηρίων. Για παράδειγμα, τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν τη φαιδρή δηλητηρίαση των τροφίμων (food poisoning) εξαφανίζονται σε αυτές τις θερμοκρασίες. Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια, όπως το Clostridium perfringens, είναι πιο ανθεκτικά και απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες.
Για την ασφαλή προετοιμασία τροφίμων, συνήθως συνιστάται να μαγειρεύονται τα κρέατα, οι ψάρια και τα αυγά σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70°C (160°F) για να εξασφαλίσετε τον θάνατο των ενδεχόμενων βακτηρίων. Όσο αφορά στο νερό, ο βρασμός του σε υψηλή θερμοκρασία επίσης απολυμαίνει το νερό και το καθιστά ασφαλές για κατανάλωση.
Διάφοροι τύποι παθογόνων μπορεί να υπάρχουν στο νερό, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Μερικά παραδείγματα βακτηριακών ασθενειών που μπορεί να προσβληθείτε από μολυσμένο νερό περιλαμβάνουν:
σαλμονέλωση
shiglez( σιγκέλλωση)
γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από το E.coli καθώς και από ορισμένα είδη Vibrio
δυσεντερία
τυφοειδής πυρετός
χολέρα
Χάρη στις σύγχρονες μεθόδους καθαρισμού του νερού, αυτό δεν είναι κάτι που συχνά ανησυχούμε. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις υπό τις οποίες μπορεί να υπάρχουν βακτήρια στο νερό.
Οδηγίες θερμοκρασίας για διάφορους συνήθεις τύπους τροφίμων:
πουλερικά, ολόκληρα ή αλεσμένα: 74°C
ολόκληρα κομμάτια κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας: 64°C
κιμάς: 71°C
φρέσκο ζαμπόν: 64°C
ψάρια: 64°C ή μέχρι το κρέας να είναι αδιαφανές
υπολείμματα φαγητού ή φαγητά σε κατσαρόλα: 174°C
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι τα βακτήρια σκοτώνονται γρήγορα σε θερμοκρασίες πάνω από 149°F (65°C). Αυτή η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του βραστού νερού ή ακόμα και του βρασμού.
Για να είστε σίγουροι ότι έχετε σκοτώσει βακτήρια που προκαλούν ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν στο νερό, Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνει τα εξής:
Εάν το νερό είναι θολό, αφήστε το να καθίσει ή διηθήστε το μέσα από ένα φίλτρο καφέ ή ένα καθαρό πανί πριν το βράσετε.
Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού και αφήστε το να βράσει για τουλάχιστον 1 λεπτό.
Αφαιρέστε το νερό από την πηγή θερμότητας και αφήστε το να κρυώσει.
Όταν το νερό κρυώσει, αποθηκεύστε το σε ένα καθαρό, καλά κλεισμένο δοχείο.
Φωτό:pixabay