Η μαρμελάδα κεράσι είναι πραγματικά λαχταριστή και αυτή είναι η τέλεια εποχή για να τη φτιάξεις, καθώς τα κεράσια είναι στην καλύτερη τους περίοδο.Διαλέγουμε κεράσια ώριμα αλλά σφριγηλά, με λαμπερό χρώμα, χωρίς αλλοιώσεις στο φλοιό τους και χτυπήματα. Ζυγίζουμε τα κεράσια αφού τα καθαρίσουμε.
Ακολουθεί μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για μαρμελάδα κεράσι που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι:
Υλικά
1 κιλό κεράσια
800 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμός από 1 λεμόνι
1 βανίλια (προαιρετικά) ή 1/2 κ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
Οδηγίες Προετοιμασία Κερασιών:
Πλύνε καλά τα κεράσια και αφαίρεσε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν αφαιρετή κουκουτσιών για πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία.
Βάλε τα κεράσια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και πρόσθεσε τη ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα κεράσια με τη ζάχαρη.
Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια ή το 1/2 κ.γλυκού ξύσμα λεμονιού.
Μαγείρεμα:
Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και άφησε τα κεράσια να βράσουν. Με μία ξύλινη κουτάλα, ανακατεύεις τα υλικά και τη ζάχαρη, για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν τα κεράσια αρχίσουν να βράζουν, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Ανακάτεψε τακτικά και αφαίρεσε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Έλεγχος Πηξίματος:
Για να ελέγξεις αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, βάλε λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι και άφησέ το να κρυώσει. Αν η μαρμελάδα δεν τρέχει όταν το πιάτο γέρνει, τότε είναι έτοιμη. Αν όχι, συνέχισε το βράσιμο για μερικά λεπτά ακόμη.
Αποθήκευση:
Αφαίρεσε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε τη μαρμελάδα να κρυώσει λίγο.
Μετάφερε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι το χείλος. Κλείσε καλά τα καπάκια και αναποδογύρισε τα βάζα για 5 λεπτά για να δημιουργηθεί κενό αέρος.
Άφησε τα βάζα να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλές
Αποστείρωση Βάζων: Πλύνε τα βάζα και τα καπάκια καλά και τοποθέτησέ τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C για 10-15 λεπτά ή βράσε τα σε νερό για 10 λεπτά.
Διατήρηση: Η μαρμελάδα μπορεί να διατηρηθεί σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για αρκετούς μήνες. Αφού ανοίξεις το βάζο, διατηρήσέ το στο ψυγείο.
Απόλαυσε τη σπιτική μαρμελάδα κεράσι πάνω σε φρέσκο ψωμί, κρουασάν ή ακόμα και ως γέμιση σε γλυκά!
φωτό:pixabay