Ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο!
2 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ | ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά για 4 άτοµα
1 χταπόδι, περίπου 2 κιλά, ολόκληρο, καθαρισµένο
1-2 κ.σ. ξίδι
1 φλιτζ. κρασί
1 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεµµυδάκια κοκκάρια
4 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2-3 γαρίφαλα
2-3 κόκκους µπαχάρι
1 πρέζα κόκκους πιπέρι
2 κονσέρβες ντοµατάκια κονκασέ ή 4-5 ώριµες ντοµάτες στην εποχή τους
1 κλωνάρι ρίγανη, µόνο τα φυλλαράκια
1 πρέζα ανθό αλατιού (προαιρετικά), πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά βάζουµε το χταπόδι
µε το ξίδι και το κρασί και βράζουµε για 30΄ να µισοµαγειρευτεί. Το αφήνουµε λίγο να κρυώσει και µετά το κόβουµε σε κοµµάτια.
Στην ίδια κατσαρόλα, που έχουµε πλύνει και σκουπίσει, ζεσταίνουµε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τα κοµµάτια του χταποδιού µαζί µε τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τα µπαχαρικά, ανακατεύοντας διαρκώς µε µια σπάτουλα. Κατόπιν ανακατεύουµε και την ντοµάτα, προσθέτουµε 2 ποτήρια νερό και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου για 1 µε 1 ώρα και 30΄, µέχρι να µελώσει το χταπόδι µε τα κρεµµύδια και το φαγητό να µείνει µε το λάδι του.
Περίπου 2΄ πριν σερβίρουµε, πασπαλίζουµε µε τη ρίγανη και δοκιµάζουµε για αλάτι – αν χρειαστεί, τότε προσθέτουµε τον ανθό αλατιού.
Συνταγή: Σωτήρης Ευαγγέλου
Φωτογραφία: Studio M (Λάμπρος Μέντζος / Μαρία Σταματίου)
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης