Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2021 από το Αθηνόραμα, στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης.
Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων.
Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 49 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 και πάνω.
Αναλυτικά πρόκειται για τα ακόλουθα:
Κρήτη
- Yacht Club (Ξεν. Elounda Mare) 14,5/20
- Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου) 14/20
- Avli (Ρέθυμνο) 14/20
- La Bouillabaisse (Ξεν. Minos Beach Art Hotel, Αγ. Νικόλαος) 14/20
- Ferryman (Ελούντα) 14/20
- Hasika (Ρέθυμνο) 14/20
- Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός Χανίων) 14/20
- Ονήσιμος (Ηράκλειο) 14/20
- Pelagos Seaside (Ξεν. Coriva Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20
- Taverna (Ελούντα) 14/20
- Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20
- Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για τα εστιατόρια της Κρήτης με βαθμολογία 14/20 παρέλαβαν οι (από αριστερά) Μιχάλης Χάσικος, ιδιοκτήτης/σεφ "Hasika" (Ρέθυμνο, 14/20), Μιχάλης Ντουνέτας, σεφ "Ferryman" (Ελούντα, 14/20), Γιάννης Μπαξεβάνης, σεφ "La Bouillabaisse" (Ελούντα, 14/20), Βασίλης Λεωνίδου, σεφ "Avli" (Ρέθυμνο, 14/20) και Ιωσήφ Φραγκιαδάκης, ιδιοκτήτης "Αλέκος" (Ρέθυμνο, 14/20). Τα βραβεία απένειμε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Οινοπαραγωγός και Ιδιοκτήτης του Κτήματος Γεροβασιλείου. Δίπλα του ο παρουσιαστής της απονομής Γιώργος Καραμίχος.
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για τα εστιατόρια της Κρήτης με βαθμολογία 14/20 και 14,5/20 παρέλαβαν οι (από αριστερά) Σταύρος Κοκκινάκης, σεφ "Yacht Club" (Ελούντα, 14,5/20), Ονήσιμος Σαριδάκης, ιδιοκτήτης/σεφ "Oνηcιμοc" (Ηράκλςιο, 14/20), Γιάννης Τζωρτζάκης, ιδιοκτήτης του "Coriva Beach" για το "Pelagos Seaside" (Ιεράπετρα, 14/20), Ζάχος Παπαδάκης, σεφ "Taverna" (Αγ.Νικόλαος, 14/20) και Χρυσόστομος Ορφανουδάκης, ιδιοκτήτης/σεφ "Χρυσόστομος" (Χανιά, 14/20). Επίσης βραβεύθηκε το εστιατόριο "Λεβέντης" (Χανιά, 14/20). Τα βραβεία απένειμε η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας της Metro ΑΕΒΕ. Μαζί τους στην σκηνή ο παρουσιαστής της τελετής Γιώργος Καραμίχος.