Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών όπως οι πιπεριές, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος ή ακόμα και να χάσετε βάρος. Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου.
Όλα τα χρώματα έχουν θρεπτικά οφέλη, αλλά οι κόκκινες πιπεριές μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών, επειδή είναι πιο ώριμες από τις κίτρινες ή πράσινες πιπεριές.Από αρκετές μελέτες είναι φανερό, ότι οι πιο ώριμες (κόκκινες) κλασσικές πιπεριές, είναι πιο πλούσιες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε σχέση με τις πιο «αγινωτες» (πράσινες και κίτρινες). Η κλασική πράσινη πιπεριά είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης K από τις πιο ώριμες του είδους. Η πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως ίσως προδίδει το χρώμα της είναι η ώριμη (κόκκινη) κλασική πιπεριά.Οι κόκκινες πιπεριές είναι πιο γλυκές, ενώ οι πράσινες μπορεί να έχουν πιο πικρή γεύση.
Πιπεριές: Νόστιμες, πολύχρωμες και γεμάτες βιταμίνες
Βιταμίνη C
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ειδικά οι κόκκινες πιπεριές.Η βιταμίνη C είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες στο σώμα, όπως την παραγωγή κολλαγόνου,το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση πληγών και το σχηματισμό συνδετικού ιστού. Επίσης αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνη Α
Η μορφή της βιταμίνης Α που περιέχουν το πορτοκάλι και η κόκκινη πιπεριά ονομάζεται βήτα καροτίνη. Αυτή τη βιταμίνη το σώμα τη μετατρέπει στη δραστική μορφή της βιταμίνης Α.
Άλλες βιταμίνες και μέταλλα
Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία υποστηρίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό. Περιέχουν και φυτικές ίνες, που προάγουν την υγεία του εντέρου.