Όπως είναι γνωστό, το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι. Έχει πολύ πλούσια γεύση και διατηρεί το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που περιέχει το σουσάμι ενώ χρησιμοποιείται κυρίως σε πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει βασικό συστατικό σε σύγχρονες και γρήγορες συνταγές. Εκτός από την ξεχωριστή του γεύση, η ολοένα ευρύτερη και συχνότερη χρήση του οφείλεται στα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του και τη συμβολή του στην προαγωγή της υγείας.
Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει 90 θερμίδες και περιέχει 2,6 γρ. πρωτεΐνης, 8 γρ. λίπους, 1,4 γρ. φυτικών ινών, 64 mg ασβεστίου και 1,5 mg σιδήρου. Πέρα, όμως, από το βασικό διαθρεπτικό προφίλ του, το ταχίνι περιέχει και φυτοσυστατικά με ξεχωριστή δράση για την αντιμετώπιση και την πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων και συμπτωμάτων.
Σε τι κάνει καλό το ταχίνι;
1. Το ταχίνι είναι καλό για την καρδιά
Η καθημερινή κατανάλωση ταχινιού συμβάλλει στον καλύτερο λιπιδαιμικό έλεγχο και κυρίως, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL.
2. Το ταχίνι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Πολλοί από εμάς συνδέουμε το γάλα με τα γερά οστά. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το ταχίνι αποτελεί μία φυτική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την ενίσχυση και διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
3. Το ταχίνι «καταπολεμά» την κάθε φλεγμονή
Είναι πια γνωστό ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα κάθε χρόνιας νόσου και η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της. Μία «κακή» διατροφή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ενώ από την άλλη, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, δύο πολυφαινόλες που περιέχει, βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.
4. Το ταχίνι είναι το φυσικό συμπλήρωμα για όσους αθλούνται
Η τακτική άσκηση, είτε είναι τρέξιμο, ή γυμναστήριο και βάρη, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Η σύγχρονη τάση είναι να καλύπτονται οι ανάγκες αυτές με διάφορα τεχνητά συμπληρώματα διατροφής. Το ταχίνι αποτελεί ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, καθώς περιέχει ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός πριν και μετά την προπόνηση.
5. Το ταχίνι προστατεύει την επιδερμίδα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά αλλά και τα λιποδιαλυτά μικροστοιχεία, όπως η βιταμίνη Α και Ε που περιέχει το ταχίνι, δρουν ενάντια ακόμα και στη γήρανση καθώς καθυστερούν την εμφάνιση των ρυτίδων και των πανάδων.
Πώς να προσθέσεις το ταχίνι στην καθημερινή διατροφή σου
• Στο ψωμί ή την φρυγανιά
• Στο γιαούρτι ή το smoothie
• Στο dressing για την σαλάτα
• Στην σάλτσα για το κοτόπουλο ή τα μαγειρεμένα λαχανικά
• Στα φρούτα
• Μαζί με λιωμένα ρεβίθια