Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα γλυκά τρόφιμα, άλλοι τα ξινά ή πικρά, και πολλοί τα πικάντικα και καυτερά.Για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων η καυτερή πιπεριά τσίλι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία παρά την αίσθηση καψίματος στους υποδοχείς πόνου της γλώσσας εξαιτίας της καψαϊκίνης.Τα πικάντικα προϊόντα προσθέτουν γεύση και θερμότητα στο φαγητό και έχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι πιπεριές τσίλι μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και να καταπραΰνουν τo στομάχι.
Οφέλη για την υγεία
Επέκταση της μακροζωίας: Η πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σχετικά με τα οφέλη της καυτερής πιπεριάς τσίλι διεξήχθη το 2020.Η μελέτη,διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιπεριές τσίλι κινδυνεύουν να νοσήσουν λιγότερο από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο και μπορεί να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που δεν τις τρώνε.Η μελέτη ανέλυσε τα αρχεία υγείας και διατροφής περισσότερων από 570.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κίνα και το Ιράν.Η ερευνητική ομάδα έδινε σε ποντίκια καψαϊκίνη. Διαπίστωσαν ότι η χημική ουσία συνδέεται με το TRPV1, έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα κύτταρα εντός του πεπτικού σωλήνα. Όταν συμβεί αυτό, σχηματίζεται μια χημική ένωση η ανανδαμίνη.Η ανανδαμίνη αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να ηρεμήσει τα έντερα, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.
Πρόληψη της παχυσαρκίας: Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει τον αριθμό των θερμίδων και των λιπαρών που καταναλώνονται στα γεύματα.
Ανακούφιση κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος: Η κατανάλωση ζεστών πιπεριών τσίλι μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην αναπνοή κατά τη διάρκεια κρυολογήματος, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιγμορίτιδας και άσθματος.
Καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι: Οι ερευνητές λένε ότι οι πιπεριές τσίλι αλληλεπιδρούν με τους ίδιους υποδοχείς στο στομάχι για να ηρεμήσουν το ευερέθιστο έντερο.