Τι είναι οι χουρμάδες
Οι χουρμάδες, είναι τροπικά φρούτα και προέρχονται από τους φοίνικες Phoenix dactylifera. Πωλούνται επί το πλείστον αποξηραμένοι, ενώ τρώγονται και φρέσκοι.
Ο χουρμάς υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και αποτελεί μέρος της βασικής διατροφής στη Μέση Ανατολή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάποια αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι χουρμάδες υπήρχαν από το 7.000 π.Χ.
Συνήθως, βρίσκουμε δυο είδη χουρμάδων στο εμπόριο τους κλασσικούς, μικρούς (deglet) και τους βασιλικούς (medjool) χουρμάδες.
Περιέχουν χαλκό, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο,φώσφορο,ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη), νιασίνη, παντοθενικό οξύ, και ριβοφλαβίνη.Περιλαμβάνουν 23 τύπους αμινοξέων αλλά και και μερικά αρκετά καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το παλμιτικό, ελαϊκό, λινολεϊκό, και λινολενικό οξύ.
Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και Κ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.
Περιέχουν ελάχιστο νάτριο και ενδείκνυνται για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους που καταναλώνουν χουρμάδες. Το 2003 μια συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food, Sciences and Nutrition ισχυρίζεται ότι ” οι χουρμάδες μπορούν να θεωρηθούν σχεδόν ιδανική τροφή, καθώς παρέχουν μεγάλη ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, που είναι εξαιρετικά οφέλιμα για την υγεία.”
Οφέλη για την υγεία
1. Προσφέρουν άμεση ενέργεια
Η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να σας προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική ώθηση της ενέργειά σας. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε τις μεσημεριανές ώρες που νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια. Οπότε, αντί για να πιείτε καφέ δοκιμάστε να φάτε χουρμάδες.
2. Βελτιώνουν την πέψη
Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στους χουρμάδες βοηθούν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.Είναι αποτελεσματικοί σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας αλλά βοηθούν στη διάρροια, καθώς βοηθούν την ισορροπία του πεπτικού συστήματος.
3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δυναμώνουν τα οστά
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και όπως αποδεικνύουν οι έρευνες το σελήνιο είναι ευρέως γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Οι χουρμάδες είναι μια υπερτροφή που ενισχύει τα οστά, καταπολεμώντας ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια.
4. Εξισορροπούν τα επίπεδα σιδήρου στην αναιμία
Η αναιμία είναι πιο διαδεδομένη από ότι πιστεύετε και είναι -σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις- αποτέλεσμα του “δυτικού” τρόπου διατροφής. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε σίδηρο και αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για ασθενείς με αναιμία, καθώς τους βοηθά να ισορροπήσουν τα επίπεδα σιδήρου.
5. Διατηρούν υγιή την καρδιά σας
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεισφορά των χουρμάδων στην υγεία της καρδιάς. Ιδιαίτερα όταν τους μουλιάζετε τη νύχτα και τους καταναλώνετε το πρωί.
Τα υψηλά επίπεδα σε κάλιο είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία.
Επιπλέον γνωρίζουν πως αυτό το υπέροχο καφέ φρούτο βοηθά στη μείωση της LDL (κακή χοληστερόλη).
6. Ανακουφίζει από τις αλλεργίες
Οι χουρμάδες περιέχουν υψηλά επίπεδα οργανικού θείου, που όπως είναι γνωστό βοηθά στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2002, οι οργανικές ενώσεις θείου βοηθούν στη μείωση του αριθμού και της έντασης των συμπτωμάτων από της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας (SAR).
7.Μειώνουν τη φλεγμονή
Οι χουρμάδες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το μαγνήσιο, που περιέχουν, καταπολεμά τη φλεγμονή. Παρόμοια δράση στον οργανισμό έχει και ο κουρκουμάς.
Πως τους διατηρούμε;
Διατηρούνται εύκολα και αποθηκεύονται είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό ντουλάπι σε αεροστεγές σκεύος.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα και θερμίδες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Δε χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες χουρμάδων για να επωφεληθείτε από τις εκπληκτικές τους ιδιότητες. Τρείς χουρμάδες τη μέρα, αρκούν για να απολαύσετε όλα τα οφέλη τους.
Όταν επιλέγεται τους χουρμάδες, να προσέχετε να μοιάζουν φρέσκοι, να είναι ελαφρώς ζαρωμένοι και να μην έχουν σχισμές. Μην επιλέγετε αυτούς που μυρίζουν περίεργα και είναι σκληροί.