Πολλές φορές για να μη πετάξουμε το φαγητό που έμεινε, σκεφτόμαστε και για οικονομικούς λόγους, να το φυλάξουμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να το ξαναζεστάνουμε μετά από λίγες μέρες.
Χρειάζεται όμως προσοχή ,επειδή κάποια τρόφιμα δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, και αναπτύσσουν διάφορες ενώσεις που θα δυσκολέψουν τη χώνεψη ή ακόμα χειρότερα θα εκκρίνουν επικίνδυνες ουσίες.
Μερικά από αυτά, απελευθερώνουν παθογόνα και τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό μας.
Πατάτες
Η αναθέρμανση της πατάτας εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η αμυλούχα τροφή αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσει «Clostridium botulinum», μια θανατηφόρα τοξίνη που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαντίαση που προσβάλλει τα νεύρα, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.
Το κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Όταν ξαναζεσταίνεται αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών αυτών, διασπώνται με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει κίνδυνος δυσάρεστων στομαχικών διαταραχών. Επιπλέον το κοτόπουλο χάνει τα θρεπτικά συστατικά του. Ο ιδανικότερος τρόπος να το φάμε την επόμενη μέρα είναι κρύο, μέσα σε μια σαλάτα ή σε σάντουιτς.
Τα αυγά
Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη και συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, τα οποία όμως όταν ξαναζεσταθούν γίνονται τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, επιβαρύνοντας σημαντικά το πεπτικό σύστημα.
Το ρύζι
Υπάρχουν βακτήρια στο ρύζι τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, και δεν απομακρύνονται με το ζέσταμα. Το ιδανικότερο είναι το ρύζι να καταναλώνεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί, ενώ αν χρειαστεί να μπει στο ψυγείο, αυτό πρέπει να γίνει το περισσότερο εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε. Στο ψυγείο επίσης δεν πρέπει να μένει παραπάνω από μια ημέρα.
Τα παντζάρια
Τα παντζάρια έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και όπως συμβαίνει με το σπανάκι, αν τα ξαναζεστάνουμε, τα νιτρικά μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη. Αν σας περισσέψουν, καλύτερα να τα φάτε… κρύα.
Τα μανιτάρια
Τα μανιτάρια, τρώγονται μόνο φρέσκα και την ίδια μέρα.Εάν ζεστάνετε τα μανιτάρια (ή οποιοδήποτε φαγητό που περιέχει μανιτάρια), θα αλλάξει σημαντικά η γεύση τους και θα έχετε και κάποια προβλήματα στη χώνεψη, πρήξιμο, ή ακόμα και πόνο στο στομάχι.
Το μαρούλι
Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που καταναλώνεται σχεδόν όλο το χρόνο .Συνήθως έχουμε μάθει να το τρώμε ωμό, σε σαλάτα αλλά και να μαγειρευτεί σε ορισμένες συνταγές.Αν μαγειρευτεί, δεν θα πρέπει την επόμενη μέρα να το ξαναζεστάνετε. Τα νιτρικά που περιέχει μπορεί να μας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.