Ώρα να μαζέψετε τα πράγματά σας για μια μέρα στην παραλία! Μαγιό, πετσέτες, καπέλα, αντηλιακό, καρπούζι, σάντουιτς και ένα ψυγείο γεμάτο μπύρες… Όλα έτοιμα, σωστά; Όχι τόσο γρήγορα, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
Δυσάρεστα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν τα φρέσκα τρόφιμα μένουν έξω σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό είναι αυτό που το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αποκαλεί «επικίνδυνη ζώνη», όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα και αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθείτε από τροφιμογενή ασθένεια.
Και σε μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα το παράθυρο ασφάλειας τροφίμων είναι πολύ μικρότερο (περίπου μία ώρα). Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να αλλοιώσουν τα τρόφιμα. Είτε σκοπεύετε να περάσετε λίγες ώρες είτε ολόκληρη τη μέρα έξω, η επιλογή σνακ και γευμάτων είναι ζωτικής σημασίας.
Αποφύγετε να φέρετε στην παραλία ή την πισίνα τα παρακάτω τρόφιμα:
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά, που ενθαρρύνονται διαρκώς από τους ειδικούς σε θέματα υγείας, ίσως να μην είναι ιδανικά στην παραλία.
Αποφύγετε φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες και πεπόνι – αυτά τα τρόφιμα, μόλις κοπούν, δημιουργούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, εξηγεί η Ellen Shumaker, του Safe Plates στο North Carolina State University.
Όπως όλα τα έμβια όντα, τα βακτήρια απαιτούν ορισμένες συνθήκες για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν: το ζεστό και υγρό περιβάλλον. Και μην ξεχνάτε ότι το αγαπημένο σας καρπούζι είναι πόλος έλξης άμμου.
Σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα
Η μαγιονέζα τείνει να έχει κακό όνομα με την πρόκληση τροφιμογενών ασθενειών, αλλά η αυτή που συσκευάζεται στο εμπόριο έχει υποστεί επεξεργασία με τέτοιο τρόπο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Ωστόσο, ο συνδυασμός της με πρωτεΐνες ή άμυλο (όπως ένα σάντουιτς με αυγοσαλάτα) αλλάζει τη σύνθεση και την καθιστά λιγότερο σταθερή. Διατηρήστε αυτά τα τρόφιμα ασφαλή αποθηκεύοντάς τα σε ψυγείο με πάγο.
Άψητο κρέας
Αν σκοπεύετε να ψήσετε στην παραλία ή την πισίνα, η καλύτερη στρατηγική θα ήταν να μαγειρεύατε το κρέας από το σπίτι και απλώς να το ζεσταίνατε εκεί.
Δεν έχουμε έναν καλό τρόπο να καθαρίζουμε πράγματα στην παραλία. Ομοίως, δεν μπορούμε εύκολα να πλύνουμε τα χέρια μας με ζεστό, σαπουνόνερο μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων. Σκεφτείτε τη χρήση ξεχωριστού ψυγείου για τις ωμές πρωτεΐνες, ώστε να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.
Τα γεμάτα ψυγεία παραμένουν κρύα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πιο σημαντικό είναι να βγάζετε τα τρόφιμα μόνο όταν είστε έτοιμοι να τα μαγειρέψετε. Μην αφήνετε το φαγητό έξω για περισσότερο από 1 ώρα.
Αλκοόλ
Αν παραλείψετε να πάρετε μαζί σας φαγητό, το να πίνετε στην παραλία δεν είναι καλή ιδέα. Το να πίνουμε με άδειο στομάχι επιτρέπει στο σώμα μας να απορροφήσει το αλκοόλ πιο γρήγορα από ό,τι αν υπήρχε φαγητό στο στομάχι μας.
Επιπλέον, το αλκοόλ μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μας και προάγει την αφυδάτωση (εξ ου και ο πονοκέφαλος). Πάρτε μαζί σας νερό, τροφές που ενυδατώνουν και κάτι με λίγα λιπαρά ή πρωτεΐνες για να επιβραδύνετε την απορρόφηση.