Συνταγή πρωτότυπη και πεντανόστιμη.Για όλους που αγαπούν το ρύζι και τον κιμά αυτό είναι ένα πιάτο που θα φτιάξετε πολλές φορές.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το σμυρναίικο ρύζι στο φούρνο «γεμιστό» με κιμά είναι:
300 γρ. ρύζι parboiled
2 αυγά (για το ρύζι)
2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 αυγό + 200 ml φρέσκο γάλα πλήρες (για την επιφάνεια)
Κιμάς
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι
½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ελάχιστο κύμινο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Το στραγγίζουμε, το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε απαλά με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα καβουρδίζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει.
Προσθέτουμε το λάδι, το κύμινο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Καβουρδίζουμε για 3-4΄ ακόμη.
Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 3΄ προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους.
Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς περιττά υγρά.
Χτυπάμε τα 2 αυγά με αλατοπίπερο και τα προσθέτουμε στο ρύζι που έχει εν τω μεταξύ κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε στον πάτο και όσο μπορούμε και στα τοιχώματα τα ⅔ από το μίγμα του ρυζιού. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα του κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο ρύζι, το οποίο στρώνουμε καλά .
Χτυπάμε το τρίτο αυγό με το γάλα και περιχύνουμε με το μίγμα την επιφάνεια του φαγητού.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 20΄. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15΄.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και να τραβήξει τυχόν υγρά, και το κόβουμε σε κομμάτια.
Pontosnews.gr η φωτογραφία