Ένα βήμα πιο κοντά στη διαμόρφωση διατροφικών παρεμβάσεων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες (Post Traumatic Stress Disorder/PTSD) βρίσκονται επιστήμονες μετά την πρόσφατη μελέτη τους που εντόπισε τέτοιες ιδιότητες στη μεσογειακή δίαιτα.
«Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και του εγκεφάλου στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο της μελέτης μας, εξετάσαμε πώς παράγοντες όπως η διατροφή συνδέονται με τα συμπτώματα της διαραταχής PTSD.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, είμαστε πιο κοντά στο να μπορέσουμε να παρέχουμε διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη ή τη βελτίωση της διαταραχής» ανέφερε ο υπεύθυνος για την αλληλογραφία ερευνητής Yang-Yu Liu από τμήμα Ψηφιακής Ιατρικής του νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες αποτελεί ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας με προεκτάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, στην υγειονομική περίθαλψη και στην κοινωνία πέρα από τους πάσχοντες, για τους οποίους αποτελεί επιπλέον έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα και πρόωρος θάνατος.
Η σχέση της με το μικροβίωμα του εντέρου, σχολίασε η Karestan Koenen από το τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ για τη σημασία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, «είναι ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο μελέτης έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε συστάσεις για την ανακούφιση των συνεπειών του PTSD στην υγεία».
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Mental Health.