Το Αρνάκι των Βοσκών
Η συγγραφέας Πάτρα Ζεϊμπέκη γράφει για το γνωστό σε όλους μας αρνί και πως τρώγεται στην Κρήτη καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αρνάκι άσπρο και παχύ, της μάνας του καμάρι…
Αν πας στην ενδοχώρα της Κρήτης και είσαι τυχερός μπορεί να βρεθείς σε κανένα μιτάτο να τρως και να πίνεις μαζί με τους ντόπιους βοσκούς το παραδοσιακό τους φαγητό που δεν είναι άλλο από το αρνί. Μπορεί να το δοκιμάσεις σαν αντικριστό, ή σαν βραστό μαζί με μακαρόνια με τον αθότυρο ή με ρύζι (γαμοπίλαφο).
Στην γειτονική μας Ιταλία οι βοσκοί στην ενδοχώρα τους έχουν κι αυτοί την δική τους εκδοχή για αυτό το νόστιμο κρεατικό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουν το κρέας κομμένο σε μερίδες, γεμίζουν την κατσαρόλα με νερό, ρίχνουν καθαρισμένες πατάτες, 2-3 ντομάτες, σέλινο, ελαιόλαδο, και διάφορα άλλα μυρωδικά και τα ψήνουν στην φωτιά με ξύλα βράζοντάς τα για κάμποση ώρα έως ότου το κρέας να γίνει λουκούμι. Σερβίρουν σε βαθιά πιάτα μαζί με το ζουμί το οποίο έχει γίνει κόκκινο εξ αιτίας της ντομάτας
Στην αγαπημένη μου Ιρλανδία τώρα όπου το αρνί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ζώα όπου ξέρουν να εκμεταλλεύονται σωστά την ύπαρξή τους, εννοώντας ότι παράγουν το καλύτερο cotton στον κόσμο (σεντόνια και άλλα υφάσματα), γαλακτοκομικά προϊόντα, μαλλί κλπ, το εθνικό τους φαγητό είναι το Irish stew. Το Irish stew είναι ένα φαγητό το οποίο ψήνετε σιγά – σιγά συνήθως σε πήλινη κατσαρόλα με αρνί, πατάτες, καρότα, σέλερι, καθώς και την δική τους την γνωστή σε όλους μας μαύρη Ιρλανδέζικη μπύρα. Μερικοί το προτιμούν με μοσχάρι αλλά το κανονικό Irish stew γίνεται με αρνί.
Ξαναγυρνάμε στην Ιταλία όπου ένα άλλο πιάτο των ντόπιων βοσκών είναι το αρνί στο φούρνο με λεμόνι. Αυτό το φαγητό συνήθως γίνετε στα κάρβουνα αλλά μπορούμε να το κάνουμε και στον κανονικό φούρνο. Σε μια επίπεδη ημίχυτρα κατσαρόλα, κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και γεμίζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας χώρο για το αρνί μας. Τοποθετούμε το αρνί από πάνω από τις πατάτες, δυο – τρεις ντομάτες, μπόλικη ρίγανη, ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγο νερό και διάφορα μυρωδικά.
Αυτά τα ολίγα για όσους αγαπούν αυτό το είδος διατροφής και ιδιαίτερα αυτό το είδος του κρέατος το οποίο είναι πολύ δημοφιλής σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς επίσης και πάρα πολύ στις αραβικές.
Πηγή: www.patrazeibeki.com