Η κατανάλωση ωμών τροφίμων μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών που μπορεί να χαθούν κατά την επεξεργασία. Οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας πιστεύουν ακράδαντα ότι τα τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά όταν παραμένουν ωμά γιατί το μαγείρεμά τους καταστρέφει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ένζυμα.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης ωμών φρούτων και λαχανικών δεν βοηθάει μόνο στην καύση περισσότερου λίπους αλλά και στην πρόληψη πολυάριθμων ασθενειών και στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.
Ωστόσο, πριν από την ενσωμάτωση των ωμών τροφίμων στη διατροφή σας είναι σημαντικό να συζητήσετε με επαγγελματία υγείας, καθώς υπάρχουν περιορισμοί και ενδεχόμενοι κίνδυνοι, όπως ο κίνδυνος μόλυνσης.
Ορισμένα τρόφιμα που συχνά καταναλώνονται ωμά για τα οφέλη τους στην υγεία περιλαμβάνουν:
Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ως βάση για το μαγείρεμα, όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία όταν τρώγονται ωμά, καθώς είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που είναι καλά για το συκώτι. Η αλλικίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μυρωδιά του κρεμμυδιού, βοηθά στη μείωση των καρδιακών παθήσεων, της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα κρεμμύδια βοηθούν επίσης στην αύξηση της πυκνότητας των οστών και περιέχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Μπρόκολο
Αυτό το λαχανικό δεν είναι μόνο γεμάτο με βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και πρωτεΐνη αλλά περιέχει επίσης σουλφοραφάνη – μια φυσική ένωση που καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και παρέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιγήρανση και την απόκτηση ανοσίας. Μπορείς να το προσθέσεις ωμό στις σαλάτες σου.
Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι γεμάτα με υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως πέντε βασικές βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και πρωτεΐνη. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και φολικού οξέος (μορφή βιταμίνης Β9). Μπορείς να τρίψεις ωμό παντζάρι σε σαλάτες, σε χούμους ρεβιθιού ή να τα κόψεις σε πολύ λεπτές φέτες για να κάνεις καρπάτσιο παντζαριού (αλάτι, λάδι και οξύτητα από ξίδι ή λεμόνι ανάλογα με τις γευστικές σου προτιμήσεις).
Ντομάτες
Παρόλο που οι ντομάτες χρησιμοποιούνται συχνά σε σάλτσες, τα θρεπτικά συστατικά και οι ενώσεις στην ωμή εκδοχή τους μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία σου με πολλούς τρόπους. Περιέχουν λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και προάγουν την απώλεια βάρους. Βοηθούν επίσης στη μείωση των φλεγμονών ενώ τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στις ντομάτες βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σκόρδο
Όπως τα κρεμμύδια, έτσι και το σκόρδο είναι ένα λαχανικό που έχει αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι ιδιότητες του που καταπολεμούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζονται επίσης από τη θερμότητα. Μια μελέτη του 2007 βρήκε ότι το ζέσταμα του σκόρδου σε θερμοκρασία 200 βαθμών Κελσίου για έξι λεπτά κατέστειλε πλήρως την αντιαιμοπεταλιακή δραστηριότητα στο μη θρυμματισμένο σκόρδο και τη μείωσε σημαντικά στο θρυμματισμένο σκόρδο.
Λάχανο
Οι διάσημοι, που το καταναλώνουν τακτικά, έχουν εμμονή με αυτό. Δικαιολογημένα: το κατσαρό λάχανο είναι η κατ’ εξοχήν υπερτροφή. Είναι μια βόμβα αντιοξειδωτικών: περιέχει φλαβονοειδή και βιταμίνες A, C, K, E και ομάδα Β, καθώς και ασβέστιο ευεργετικό για τα οστά, ψευδάργυρο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και σίδηρο που καταπολεμά την αναιμία. Φάτε το σε σαλάτες, με ρεβίθια και αβοκάντο για παράδειγμα, και θα έχεις ελιξίριο μακροζωίας.
Κόκκινη πιπεριά
Αυτή η τροφή χωρίς λιπαρά είναι ιδανική για την επιτάχυνση του μεταβολισμού σας. Οι κόκκινες πιπεριές είναι πάντα πιο υγιεινές όταν καταναλώνονται ωμές. Βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και χωνεύονται ευκολότερα σε ωμή μορφή, εξασφαλίζοντάς σας ταυτόχρονα περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες
Φωτό:pixabay