Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο.
Υλικά
350 γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένοι από το βράδυ
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
500 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα λεπτά
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, χτυπημένα στο μούλτι
1 μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζ. τσαγιού ούζο ή λευκό κρασί, ξηρό (προαιρετικά ότι μας αρέσει)
1 φλιτζ. τσαγιού ελιές χοντροκομμένες – χωρίς το κουκούτσι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύω αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζω, τους ξεπλένω καλά με κρύο νερό.
Βάζουμε τους γίγαντες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1,3 λίτρα κρύο νερό, σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και βράζουμε για 1 ώρα.
Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αποσύρω.
Μετά ρίχνουμε τη ντομάτα και 1 φλιτζάνι νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Στραγγίζουμε τα φασόλια κρατώντας το ζουμί του βρασίματος.
Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μέτριο ταψί ή σε ένα πυρέξ.Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τη σάλτσα ντομάτα, και το ζουμί των φασολιών για να καλυφθούν οι γίγαντες.
Ψήνουμε για 1 ώρα, ελέγχοντας αν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον ζουμί για να υπάρχει αρκετή σάλτσα και σκεπάζουμε.
Μετά τη 1 ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε το μάραθο, το ούζο (προαιρετικά) τις ελιές,το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και να χυλώσουν.