Όσοι μαγειρεύουν κοτόπουλο συνήθως το πλένουν πριν το μαγειρέψουν.
Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) επισημαίνει ότι αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη. Διευκρινίζει μάλιστα ότι γενικώς δεν συστήνεται το πλύσιμο οποιουδήποτε είδους ωμού κρέατος, όχι μόνο του κοτόπουλου.
Το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν είναι απλώς περιττό, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου ή γαλοπούλας είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να μεταδώσει βακτήρια στα χέρια και σε άλλες επιφάνειες. Ακόμη χειρότερα, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθούν μικρόβια σε άλλα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά.Όταν βάζετε ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση, τα βακτήρια στο δέρμα μετακινούνται μαζί με τη ροή του νερού. Τα διάφορα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια του κοτόπουλου με το πλύσιμο μπορεί να διασκορπιστούν οι πιτσιλιές σε ακτίνα μέχρι 80 εκατοστά και να μολύνουν τα σκεύη σας, τα εργαλεία κουζίνας, τις επιφάνειες κοπής ,τα ντουλάπια ή άλλα τρόφιμα.
Εάν θέλετε να εξαλείψετε τους μικροοργανισμούς πριν το μαγείρεμα, αλατίστε το ωμό κοτόπουλο σας – αλλά μόνο εάν το κάνετε με ασφάλεια και στη συνέχεια το μαγειρέψετε αμέσως μετά.
Ωστόσο, το μαγείρεμα του κοτόπουλου απευθείας στις απαιτούμενες θερμοκρασίες είναι η καλύτερη ευκαιρία. η ισχυρή θερμότητα καταστρέφει αποτελεσματικά τα επιβλαβή βακτήρια.
φωτό:αρχείου