Το συμπυκνωμένο σιρόπι που προέρχεται από τον μούστο των σταφυλιών και το αποκαλούμε πετιμέζι, από την τουρκική λέξη pekmez, είναι αρχαίο γλυκαντικό, όπως και το μέλι.
Το πετιμέζι παράγεται από το παρατεταμένο βράσιμο του μούστου (πριν να αρχίσει η ζύμωση για να γίνει κρασί) για ώρες, μέχρι να γίνει σκούρο και σιροπιαστό, και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το πετιμέζι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα πλεονεκτήματά του:
Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά: Το πετιμέζι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημιά.
Υγιεινά Λιπαρά: Είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Πηγή Πρωτεΐνης: Το πετιμέζι περιέχει πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη συντήρηση των μυών, των ιστών και των κυττάρων.
Πηγή Σίδηρου: Περιέχει σίδηρο, ο οποίος είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα.
Υψηλή Περιεκτικότητα σε Βιταμίνες και Μέταλλα: Περιέχει βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β12, η οποία υποστηρίζει το νευρικό σύστημα, καθώς και άλλα μέταλλα και βιταμίνες που είναι σημαντικά για τη γενική υγεία.
Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε τρόφιμο, η κατανάλωση του πετιμεζιού θα πρέπει να είναι μέρος ενός ισορροπημένου διατροφικού σχεδίου.
Πώς να το καταναλώσετε:
Σκέτο, σα σφηνάκι για να πάρετε ενέργεια.
Σε κέικ, κουλουράκια, μπάρες δημητριακών και pancakes.
Στην πράσινη σαλάτα ως dressing.
Αντί για ζάχαρη, στο ζεστό τσάι.
Σα φυσικό συντηρητικό στα γλυκά κουταλιού.
Στη μαγειρική συνδυάζεται άψογα με χοιρινό.
Πάνω στο αγαπημένο σας παγωτό.