«Ημέρα μαγείας» έγραφε η πρόσκληση του Αγροκτήματος ΕΛΜΕΠΑ. Ημέρα καινοτόμων δράσεων και πρωτότυπων εργασιών σχολείων του Νομού Ηρακλείου υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών την Κυριακή 26 Μαΐου.
Οι δράσεις του Αγροκτήματος ,σε ερευνητικές υποδομές με πρότυπες καλλιέργειες, δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ, αλλά και σε όλη την μαθητική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, να γνωρίσει τις καινοτόμες καλλιέργειες στις οποίες ασκούνται και δραστηριοποιούνται οι φοιτητές του τμήματος.
Σε μια έκταση 300 στρεμμάτων, σε οπωρώνες, ελαιώνες και υποτροπικά δενδρώδη είδη αλλά και αμπελώνες πραγματοποιούνται ερευνητικές δραστηριότητες που βέβαια σχετίζονται και με την επίδραση στα φυτά της κλιματικής αλλαγής.
Στα πλαίσια των παρουσιάσεων περιβαλλοντικών δράσεων των σχολείων το 1ο Δ ΣΧ Αγίας Μαρίνας και το Ολοήμερο δημοτικό σχολείο Ροδιάς συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το Δήμο Μαλεβιζίου με την συστηματική καινοτόμα δραστηριοποίησή τους σε περιβαλλοντικά προγράμματα.
Στις καταπράσινες με βιώσιμες καλλιέργειες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια, σε δώδεκα διαφορετικά σημεία . όπου τα παιδιά μέσα από βιωματική γνώση γνώριζαν σημαντικές δράσεις για τα φυτά αλλά και την υγεία ή τη διατροφή. Δοκιμή μελιού, κυνήγι θησαυρού, αλλά και αφήγηση παραμυθιού.
Κάποιες από τις δράσεις
Ο κος Χατζηδαυίδ διδάκτωρ της κα Κόκκινου αξιοποίηση φυσικών πόρων εδαφολογία , μας παρουσίασε με διαδραστικά παιχνίδια πετρώματα και ορυκτά από πολλά διαφορετικά μέρη της γης, όπως και ένα drone που χρησιμοποιείται στη γεωργία ακριβείας.
Οι κ.κ Μάνος Τραντάς , Σουλτάτος, Μαρκάκης και ο κος Βερβερίδης καθηγητές ασχολούνται με τη φυτοπροστασία και τη γονιδιωματική μεταβολική ,μας εξήγησαν ότι καλύπτουν μέσα από τις ερευνητικές τους εργασίες ασθένειες που αφορούν την ελιά όπως και τις άλλλες καλλιέργειες και αν αναζητούν νέες μεθόδους που προκύπτουν από ουσίες των ίδιων των φυτών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα φυτά στα πλαίσια της φυτο περιβαλλοντικής προστασίας τους. Τα παιδιά παρακολούθησαν πως εξάγεται το DNA της μπανάνας και μάλιστα το πήραν μαζί τους.
Αυτές είναι μόνο δύο από τις δώδεκα διαφορετικές δράσεις που παρουσιάζονται στα παιδιά την ημέρα Μαγείας των Φυτών του ΕΛΜΕΠΑ. Συνεργάτες τους το Γεωπάρκο Ψηλορείτη , το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ιατρικής , οι Πρόσκοποι Ανατολικής Κρήτης , η Πυροσβεστική, οι Διασώστες .
Την έναρξη των παρουσιάσεων έδωσαν επιστημονικές και πολιτικές προσωπικότητες με τις ομιλίες τους και έθεσαν το πρόταγμα της διάσωσης της χλωρίδας αλλά και συνεπώς ολόκληρου του πλανήτη με διαρκείς και στοχευμένες δράσεις.
Το Αγρόκτημα
Οι θερμοκηπιακές υποδομές του Αγροκτήματος φιλοξενούν εκπαιδευτικές, ερευνητικές και επιδεικτικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων των υδροπονικών καλλιεργειών ανθοκομικών φυτών και αμπέλου, βιολογική παραγωγή λαχανευομένων φυτών, προσομοιώσεις φυτεμένων δωμάτων και αστικού πρασίνου, μικροθαλάμους για εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές, καλλιέργειες δενδρωδών ειδών υπό κάλυψη, επιδεικτικές συλλογές ανθοκομικών και καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού χώρου, πολλαπλασιαστήριο με υδρονέφωση , ενώ σημαντικές δράσεις τους στην εκπαιδευτική κοινότητα συνδέουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους προσπάθειας με τα παιδιά και ευρύτερα την κοινότητα.
Στο Αγρόκτημα υφίστανται και ερευνητικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως βιοαντιδραστήρες για την κομποστοποίηση γεωργικών και άλλων υπολειμμάτων και την παραγωγή βιοπλαστικών, μεγάλα λυσίμετρα για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης της ελιάς και υψηλής τεχνολογίας λυσίμετρα για προσομοιώσεις φυτεμένων δωμάτω Διεύθυνσης Αγροκτήματος.
Τα σχολεία μας
Οι μαθητές όλων των σχολείων που συμμετείχαν όπως το 1ο Δ Σχ Αγίας Μαρίνας, το Δημοτικό Σχολείο Ροδιάς, το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλκείου , το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου, νηπιαγωγεία , ειδικά σχολεία, παι ο παιδικός σταθμός του ΕΛΜΕΠΑ , παρά το βροχερό πρωινό είχαν την τύχη να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να παραλάβουν φυτά και κάδους κομποστοποίησης αλλά και να φτιάξουν όμορφες κατασκευές με φυτά.
Καθώς η ετήσια γιορτή, Διεθνής θεσμός πλέον της μαγείας των φυτών διοργανώνεται κάθε χρόνο, όλα τα παιδιά που προσέρχονται με τους γονείς τους, βιώνουν μια γιορτή χαράς και παιχνιδιού. Συμμετέχουν ερευνητές , καθηγητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και όλα αυτά υπό την επίβλεψη της κας Χριστοφορίδη Ειρήνης Προισταμένης του τμήματος Φυσικής Παραγωγής.
Τα παιδιά πρωτοτύπησαν βάζοντας το λιθαράκι τους με περηφάνια στην ανάδειξη των θεμάτων του περιβάλλοντος και μέσα από τη δική τους ματιά μας παρουσίασαν τον όμορφο φυσικό κόσμο που επιθυμούν να τα περιβάλλει.
Συραγώ Χ