Τα μουστοκούλουρα τα συναντάμε σε διάφορες εκδοχές, σκληρά ή μαλακά, με μούστο ή πετιμέζι.Ίσως το ιδανικότερο συνοδευτικό κουλουράκι για τον καφέ ή το τσάι μας.Τα μουστοκούλουρα δεν έχουν καθόλου βούτυρο ή γάλα και είναι vegan και νηστίσιμα, ενώ παλαιότερα ήταν πολύ δημοφιλή την περίοδο της νηστείας.
Υλικά
- 100 γραμμάρια σπορέλαιο ή λάδι
- 100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμμάρια πετιμέζι
- 200 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το κακάο, το γαρίφαλο, την κανέλα, το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα (την διαλύουμε ελαφρώς μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού), το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Συνεχίζουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε το επιθυμητό σχήμα (στρογγυλά, σαλιγκαράκια, πλεξουδίτσες κλπ.). Ιδανικά βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη καθώς την ανοίγουμε.
Βάζουμε τα μουστοκούλουρα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα.Τα αφήνω στο φούρνο για 10 λεπτά για να βγούνε μαλακά και μαστιχωτά, αλλά αν σας αρέσουν πιο τραγανά μπορείτε να τα αφήσετε παραπάνω. Όταν βγούν αφήστε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά πριν τα μετακινήσετε.
- Αν σας αρέσουν, μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε σταφίδες.
- Επίσης, αν θέλετε μπορείτε πριν το ψήσιμο να πασπαλίσετε τα μουστοκούλουρα με σουσάμι.