Τις κρύες ημέρες του χειμώνα ένα πιάτο ζεστής σούπας είναι το ιδανικό.Οι βελουτέ σούπες ταιριάζουν στα χειμωνιάτικα δείπνα και είναι πάντα μια έξυπνη λύση.Οι σούπες βελουτέ δημιουργούνται κυρίως από λαχανικά, όσπρια ή και άλλα υλικά .
Υπάρχουν πολλές συνταγές για φανταστικές σούπες βελουτέ.
Βελουτέ σούπα από ψητά κρεμμύδια και ξιδάτο λουκάνικο.
Υλικά
1.100 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
40 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1.100 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
60 ml λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
80 γρ. βούτυρο
120 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
150 γρ. ξιδάτο λουκάνικο, σε λεπτές φέτες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζουμε τα κρεμμύδια μαζί με 30 ml από ελαιόλαδο και αλατίζουμε ελαφρώς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20΄.
Σε βαθιά κατσαρόλα γυρίζουμε τα κρεμμύδια από το ταψί και τα σοτάρουμε με το βούτυρο και 40 ml από το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄ με ένα δαφνόφυλλο.
Τέλος, βάζουμε το μηλόξιδο. Αφήνουμε για 10΄ εκτός φωτιάς και αφαιρούμε τη δάφνη.
Πολτοποιούμε τη σούπα σε ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ προσθέτοντας 80 ml ελαιόλαδο και περνάμε από σίτα.Σερβίρουμε με λεπτές φέτες από το λουκάνικο.