Τα ισλί είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που που ήρθε από την Μικρά Ασία.Παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τα μελομακάρονα, αλλά με μια ξεχωριστή πινελιά που τα καθιστά μοναδικά.
Ονομάστηκε ισλί, που σημαίνει «δουλεμένο» (ις = δουλειά στα τούρκικα), δηλώνοντας ότι είναι ένα γλυκό που έχει μπόλικη δουλειά επάνω του).
Ξεχωρίζουν για το τριγωνικό τους σχήμα και το κέντημα στην επιφάνεια τους .Τα χαρακτηριστικά τσιμπιδάκια που χρησιμοποιούνται για το κέντημα στην επιφάνειά τους αποτελούν ένα στοιχείο που αναδεικνύει την παραδοσιακή τους κατασκευή. Η γέμιση με καρύδια προσδίδει έναν ξεχωριστό και πλούσιο γευστικό χαρακτήρα.
Η τεχνική και η μαεστρία που απαιτούνται για την παρασκευή των ισλί αντικατοπτρίζουν την παράδοση και τη φροντίδα που δίνεται στη δημιουργία αυτών των γλυκισμάτων. Είναι ένας τρόπος να διατηρείται ζωντανή η κληρονομιά και η παράδοση της γαστρονομίας σε διάφορες περιοχές και κουλτούρες.
Υλικά
180 ml ελαιόλαδο
180 γρ βούτυρο λιωμένο
70 γρ ζάχαρη
200 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1 κγ μαγειρική σόδα
1 κγ κανέλα σκόνη
750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
110 γρ καρύδια
1 ΚΣ ζάχαρη
½ κγ κανέλα
Για το σιρόπι
400 γρ ζάχαρη
250 ml νερό
1 στικ κανέλας
½ λεμονιού το χυμό
Εκτέλεση
Ξεκινάω με το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά. Βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Για τη ζύμη χτυπάω με το σύρμα το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη να γίνουν ένα.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να αφρίσει και τα ρίχνω στο μείγμα.
Αρωματίζω με κανέλα και βανίλια και συνεχίζω προσθέτοντας το αλεύρι σε δόσεις μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Για τη γέμιση αλέθω στον πολυκόφτη τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη (να μην γίνουν σκόνη αλλά μέτρια κομμένα).
Παίρνω από τη ζύμη ποσότητα ίση με ένα καρύδι, το ανοίγω με τα δάχτυλα μου, βάζω 1 κγ από τη γέμιση και το κλείνω σε τριγωνικό σχήμα.
Το γυρίζω ανάποδα και αν έχω το ειδικό τσιμπιδάκι δημιουργώ τα σχέδια με αυτό, διαφορετικά χρησιμοποιώ ένα πιρούνι.
Τα βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά.
Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν και τα βουτάω ένα-ένα στο κρύο σιρόπι για 30¨, τα αφήνω πίσω στο ταψί.
Γαρνίρω από πάνω με την υπόλοιπη γέμιση καρυδιού και τα αφήνω για 2 ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι τους.
Έπειτα είναι έτοιμα για σερβίρισμα