Μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα από μελιτζάνες. Αν θέλετε τη συνταγή για τη μελιτζανοσαλάτα, εδώ είναι μια βασική:
Υλικά:
2-3 μελιτζάνες
1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (σησαμέλαιο)
Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο)
Ελαιόλαδο, περίπου 1/4 φλιτζάνι
Αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
Φρέσκο μαϊντανό ή διακόσμηση με φέτες λεμονιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψήστε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο ή σε (γκριλ). Μετά το ψήσιμο, αφήστε τις μελιτζάνες να κρυώσουν, και μετά αφαιρέστε την φλούδα και τα σπόρια.
Σε ένα μπλέντερ ή μιξερ, τοποθετήστε τις μελιτζάνες χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια.
Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι στο μπλέντερ με τις μελιτζάνες.
Αναμείξτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη και κρεμώδης μάζα.
Δοκιμάστε τη μελιτζανοσαλάτα και προσαρμόστε τη γεύση προσθέτοντας περισσότερο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι ή ταχίνι αν χρειαστεί.
Αν θέλετε, σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα διακοσμημένη με φρέσκο μαϊντανό ή φέτες λεμονιού.
Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα με πίτα, ψωμί, ή ως μεζέ σε ένα τραπέζι με άλλα ελληνικά πιάτα.